Inspirert av Atlantis Bookstore [med video]

I møte med INSPIRASJON

Da jeg var på Santorini i sommer møtte jeg på to jenter i en liten bokhandel på tuppen av øya. Santorini var litt masete for barna og meg denne gangen. Vi var litt skuffet egentlig. Det var rett og slett alt for mange mennesker absolutt over alt, og jeg opplevde meg selv om en turist og ikke som en eventyrlysten Jennifer som var på jakt etter nye skatter.

På tross av alle utmattende køer og folkeforsamlinger vi måtte gjennom, fant vi et lite pusterom inne på Atlantis Bookstore. Der satt det to jenter. Det er ikke alltid at den vakre jenta med indisk opprinnelse sitter bak disken, fordi de er en gruppe venner som eier, driver og passer på bokhandelen som holder åpent hele året. Jeg ble stående og snakke litt med jentene. Det virket ikke som noen var ute etter å selge bøker her. Det syns jeg var utrolig behagelig. Bøker trenger tid … og ro. Og i denne bokhandelen er det godt å få lov til og finne sine juveler i denne helt spesielle skattekisten av en bokhandel.

Barna og jeg fant flere bøker, og alle tok vi med oss hver vår favoritt hjem.

 

Blir inspirert av folk som skaper noe ute av ideer som virker som komplett galskap

Det var en gang to bok-elskende eventyrere, Oliver og Craig, som reiste til Santorini våren 2002 for så å oppdage at det ikke fantes noen bokhandel på øya. De nøt øya, drakk vin og fant ut at de skulle åpne en egen bokhandel. Ja, hvorfor ikke? Hvem kommer ikke med morsomme og noen ganger gode ideer over en flaske vin? Men disse to britene var dønn seriøse. Santorini skulle ha en bokhandel! Vinteren to år senere kjører de i en van  med  fire venner fra Storbritannia til Oia. Nå skulle det bygges bokhandel på verdens vakreste øy!

Våren 2004 åpner den viljesterke vennegjengen fra Kypros, England og USA, Atlantis Bookstore! En bokhandel av de sjeldne! I dag ligger bokhandelen i kjelleren til en gammel kapteins hus. Venner av Atlantis Bookstore besøker øya og hjelper til med å holde bokhandelen i gang. Og om du aldri har vært på Oia, og heller aldri har opplevd Santorini uten turistmassene, har du heller ikke forståelsen av hvor øde dette stedet egentlig er og hvor sterk følelsen av å være ved verdens ende her virkelig er. Og hvor utrolig det er at en vennegjeng kan holde en bokhandel i gang 365 dager i året på enden av Atlantis…

Bare et stenkast unna denne bokhandelen var det et bakeri en gang som skulle selges. Jeg vurderte å kjøpe dette lokalet og skape min egen lille oase på kalderaen av Oia. Men pga. omstendigheten og den store beslutningen av å starte noe på verdens ende, lot jeg det være. Det merkverdige er likevel at lokalet fortsatt står tomt. Jeg vet ikke om det er en tragisk skjebne av et fantastisk bakeri og vakkert lokale, eller om dette bare er en mulighet som fortsatt står og venter på meg?

En herlig liten video fra denne vakre bokhandelen:

 

 

Vi besøker fødestedet til kaos: Athen

Athen

Vi startet turen vår i Athen. Athen er en by med 3.1 millioner innbyggere, det kan bli opp mot 40-50 varmegrader, de populære områdene Monastiraki, Plaka, og området rundt Akropolis er en turistfelle. Men vi elsker det! 

Å avslutte ferien i Athen etter øyhopping i den fantastiske øygruppen Kykladene passer dårlig for oss som i tillegg besøker slektninger og venner. Vi trenger å avslutte ferien vår med så mye ro som mulig, slik at vi er klare for en ny vinter og en ny dose virkelighet. 

 

Dette liker vi å gjøre i Athen:

 1. Akropolis (Voksen 20 euro, barn 0 euro, tar ca. 3 timer)
 2. Kikke i gatene i Monastiraki
 3. Spise byens beste souvlaki på ATH i Plaka
 4. Rusle langs Thission med gode venner for en dyp og filosofisk samtale
 5. Gjøre unna shoppingen på Attica eller i Ermou (Tidligere var Kolonaki favorittstedet)
 6. Ta bilder av graffiti, besøke kreative kafeer og bli inspirert
 7. Gå ut på kveldene og nyte de svale kveldene med det myldrende bylivet.
 8. Besøke en bokkaffe eller et bakeri tidlig på morgenen.

 

Kom deg rundt med:

 1. Til fots (favoritt)
 2. Metroen (favoritt)
 3. Taxi
 4. Buss
 5. Trikken

 

Lær deg glosene:

 1. Efharisto poly (Tusen takk)
 2. Ne, ne, ne (Ja, ja, ja)
 3. Oxi (Nei!)
 4. Ti kanete? (Hvordan går det?)
 5. Poso ine? (Hvor mye koster det?)
 6. Milate anglika? (Snakker du engelsk?)
 7. Milate elinika? (Snakker du gresk?)
 8. Ligo (Litt)
 9. Bravo (Bra!)
 10. Kalimera! (God morgen!)
 11. Kalispera! (God kveld!)

 

Spis:

 1. Fersk brød, som du kan dyppe i verdens mest berømte olivenolje og fløyelsmyk balsamico fra Kuzina.
 2. Ren, smakfull og helt nydelig souvlaki eller gyros fra ATH.
 3. Spis på en gresk sjømat taverna og bestill som en greker med iskald øl i frosne glass.
 4. Det er rikelig med gode spisesteder i Athen enten du velger billig eller dyrt.
 5. Eller følg Tripadvisor

 

Drikk gresk vin:

De fleste av oss som har smakt gresk vin ( i hvertfall tror vi at vi har det) vet at husets vin kan smake som en dårlig brandy, og at man kan få vondt i maven. Veldig vondt i maven. Hellas er ganske langt nede på listen over land som eksporterer vin. Men vet du hvorfor? Fordi grekere er noen ordentlig livsnytere og tar de beste dråpene selv. I Athen er det lett å komme over restauranter som kan tilby virkelig god vin, men ellers omkring i landet kan det lønne seg å spørre om du kan få smake på den vinen som er forbeholdt venner av familien eller tjenestemenn (det siste trenger du kanskje ikke nevne, men offentlige tjenestemenn får ofte de flaskene fra vingårdene som er uten etikett … og dette er ofte de aller aller beste dråpene.)

Ha alltid:

 1. Med deg vann
 2. På deg gode sko/sandaler
 3. På deg solbriller

 

Taxi! Buss, metro eller trikk?

Den enkleste måten å komme seg rundt på er Metroen, den går overalt enten du skal til Akropolis, Piraeus (Her får du båter til alle de vakre øyene) eller Venizelos (Herfra kan du fly til verdens ende om du vil). Velger du likevel å ta taxi, fordi det normalt er det enkleste i verden (noe som er helt feil her) kan du risikere at taxisjåføren stopper for flere passasjerer som ikke nødvendigvis skal til samme sted som deg, eller kanskje han finner ut at han ikke har lyst til å kjøre helt dit du skal og vil. Om du tror det lønner seg å dele taxi har du helt rett – men det lønner seg for taxisjåføren, altså ikke deg. De bruker taksameter – så ha veksel klart, og husk å ikke smelle igjen døren. For da kan du lett få ødelagt kvelden din med et smakebit av gresk kjefting…  Bussen er også et nyttig fremkomstmiddel, men det er varmere, tettere med folk og du kan være helt sikker på at det blir interessant. Om du tar det vi på norsk kaller trikken, kan det være at du kommer frem i morgen. Litt avhengig av hvilken rute du tar, tar dette fryktelig lang tid. 

I Athen kan alt gå an. Derfor er det viktig at du tar litt styringen selv og at du ikke er alt for forsiktig. Da tror jeg ikke du kommer noen vei egentlig. Det krever litt å praje en taxi, men om du er pen og har bare vakre ben og sørger for at alle dine medpassasjerer står litt skjult kan du være sikker på å få deg en taxi ganske fort. Sørg for å ha en god aksent på stedet du skal til, slik at taxisjåføren umiddelbart skjønner hvor du skal. Ha veksel klart, om du kommer med en stor seddel kan du havne i trøbbel. Om du gjør det, vær bestemt. Det lønner seg å kunne noen nødvendige gloser. Vit hva ting koster, da blir du ikke lurt.

 

Om du ser forbi storby maset er følelsen av Athen vidunderlig, ikke minst et mekka for historie og kunstelskere!

Det er varmt, mange mennesker, og mye som skjer av underholdning i gatebildet. Ta derfor ekstra godt vare på barna, vesker og verdier. Det beste rådet for opplevelsen av Athen er å ta seg god tid, vær tilstede, ta deg tid til å ta del i et pulserende spennende byliv med mange gode dialoger ved å stoppe opp, lytt, lukt, sitt ned og nyt.

 

Våre tanker går til Hellas

Våre tanker går til Hellas i denne stund.

Det føles absurd å vite at vi for bare noen uker siden var i Athen, og Loutraki (like ved Kineta). Himmelen var blå, solen glitrende og det var til og med noen regnbyger de aller første dagene. Min bestevenninne Eleni og Sydenbarna tok flott bilder sammen på Akropolis som har utsikt over hele byen. Vi hadde det gøy, og følte at livet var en lek.

Våre tanker til Hellas, og alle de som har mistet en de har kjær eller som har mistet hjemmet sitt. Våre tanker går til alle de som er skadet, og spesielt til de som kjemper for livene sine og til alle pårørende. Våre tanker går til Hellas og alle som kjemper for å stoppe brannen og for å begrense tapet av liv. Våre tanker går til våre greske venner og vår greske familie, må de finne styrke til å klare seg gjennom dette, og må de finne håp og krefter til å gjenoppbygge det tapte. 

Det var fryktelig trist i morges da vi ble oppmerksomme på den store tragedien i Hellas. At Hellas skulle lide en slik skjebne i en allerede alt for vanskelig tid føles ufortjent. 

Den greske statsministeren erklærer tre dager landesorg.

Jennifer Moi & Sydenbarna

Our thoughts and deepest sympathy goes to the thousands of men, women and children who has been forced out of their homes, are fighting for their lives, lost their lives or loved ones. Our thoughts and deepest sympathy goes to our family, friends and Greece. May all those brave men and women who are participating in saving lives and fighting the devastating forest fires find strength and courage to set an end to all this, and find the strength to recover.

Jennifer Moi & Sydenbarna