Desember-lønna betyr ferieplanlegging for sommeren!

Ferieplanlegging med småbarn (og litt større barn)!

Det er like før årsskiftet, og da er det ikke lenge før prisene for alvor begynner å stige. Om du syns det er vanskelig å få til kreative og spennende ferier for en brukbar slant, er det lurt å peile seg ut et større geografisk område og søke åpent. Når vi reiser til Kykladene i Hellas, søker vi på hele området istedenfor å søke på en konkret øy. Tur/Retur billetten avgjør hvor vi starter og hvor vi avslutter – for det er ingen vits å reise i sirkel.

Vi syns det eneste fornuftige er å sikre oss noen flybilletter på desember-lønningen, da unngår vi de verste prisøkningene og får noe å glede oss til allerede nå! Jeg syns det er fint å inkludere barna i planleggingen slik at de blir mer engasjerte og nysgjerrige, men det krever tid og rom som innebærer at man ikke kan vente for lenge. Vi er avhengig av gode priser for å få til eventyrene våre, og velger å søke i flere kilder, åpent og er fleksible forhold til hva vi kommer til å ende opp med. 

I sommer reiste vi til Santorini som er en fantastisk øy, men det var også den billigste billetten vi fant. Returen tok vi fra Athen. Vi valgte dermed å hoppe innom samtlige øyer på veien, som resulterte i et uforglemmelig eventyr! Når vi peilet ut øyene, søkte vi åpent, og vurderte øyene forhold til hvor fine de var, ferger, prisnivå på overnatting samt severdigheter. Vi velger alltid øyer med variasjon, hvis man kun velger øyer som er relativt like er poenget borte. Vi skal nemlig på eventyr!

 

Øyhopping med barn? Det er vel bare slitsomt!

Tidligere har jeg nevnt at jeg priser øyhopping som den perfekte ferieformen for barnefamilier! Når det er sagt er ikke jeg den typisk bamseklubb-feriemammaen. Jeg forventer at barna deltar, bidrar, forbereder seg og engasjerer seg. Jeg forventer at de setter pris på den reisen vi er på at de respekterer at det også er mamma sin ferie. Og likevel, velger jeg ikke all inclusive-bamseklubb-feriepakker.

Min melding til foreldre er klar – dersom du som forelder kun velger standard konsepter, som koster mye, som er veldig enkelt – er det akkurat det samme hvor dere reiser så lenge det er sol og sommer (om vi snakker om sommerferie da). Det du skal huske på da er at barna som regel ikke får noe forhold til stedet de reiser til. De får knapt nok vite hva landet heter, de ferierer inni et glasshus hvor det veldig ofte er helt andre forhold utenfor muren – og da er spørsmålet; er ikke feriene en viktig del av barndommen og minne-banken til barna? Personlig syns jeg det blir litt fattig. (Selvom jeg forstår at bamseklubb-ferie noen ganger er nøyaktig hva en familie trenger.)

Øyhopping er en super måte å inkludere barn i kartlesing, økonomisk planlegging og aktivitetsplanlegging – de kan søke opp ulike reisemål og lærer mye av hele prosessen. Barn er alltid tusen ganger enklere å ha med og gjøre dersom man tar seg tid til å spørre hva de har lyst til og hva de liker å gjøre. Da får man nettop disse barna som også husker at det også er foreldrenes ferie.

Det kommer flere innlegg om reiseplanlegging, og reisetips, enn så lenge ønsker jeg fredelige nattetimer.

Klem fra Jennifer 

En liten filmsnutt fra Sydenbarna på øyhopping!

Hvordan rydder jeg plass til å lytte til barna?

Hvordan rydder jeg plass til å lytte til barna – sånn på “orntli´”?

Jeg er sikker på at det er mange der ute som ikke trenger å holde tungen like rett i munnen som meg når det gjelder å virkelig være til stede når barna forteller om stort og smått. Det er lett å sitte på trikken i egne tanker, med øynene halvveis på mobilen når en av barna har noe å fortelle. Og akkurat det er litt dårlig gjort. Det kan kanskje virke frekt for noen, men jeg har begynt å fortelle barna at vi snakker hjemme. På trikken har vi stilletid – ikke det at vi ikke kan snakke. Men det er enten alle eller ingen som får med seg det som blir sagt uansett. 

Barna setter pris på respons på det de har å fortelle, ikke minst er det viktig å vise både engasjement og at man setter pris på det de forteller. Jeg er ikke den beste til å lytte til barna, men jeg er bevisst på at jeg skal lytte og være tilstede. Om jeg ikke klarer det, er jeg bevisst på å forklare de hvor jeg er i tankene mine akkurat i dag, og hvorfor jeg eventuelt ønsker fred. Barn forstår, og de ønsker fred de også.

Jasmine er spesielt flink til å fortelle om dagen sin, hva hun har gjort og hva hun har lært. Hvem hun har lekt med og om hun syns noe var ekstra fint i dag. Hun er i tillegg rå-skarp, og har full orden på tidsfrister og når ting skal signeres, eller forberedes.

I denne videoen følger en søt liten snutt om henne, der lillebror Maximilian har som – de minst ofte har – en tendens til å stjele oppmerksomheten. Men jeg syns Jasmine er veldig fin i denne videoen selv.

Ønsker deg noen riktig så fine nattetimer,

Klem fra Jennifer

 

 

 

 

 

 

 

Er du også en mamma som har mistet deg selv på veien?

Jennifer Moi sammen med Kjell-Ola Kleiven

På vei tilbake til solo-Jen

Det går veldig bra om dagen – og jeg hadde rett – en liten luftetur med gode venner og 16 cm under helen var alt som skulle til! Men det er klart, det har vært et intenst år der jeg ikke har latt meg selv ha kontakt med følelsene. Så det er litt som ligger under overflaten, som skal bearbeides mer enn 16 cm over, eller under flaten.

Det er utrolig hva sosial omgang betyr, og det virker kanskje helt overflødig at jeg nevner det. Men jeg er helt sikker på at mange som dedikerer livet sitt til barna sine (og det er mange av oss) – mister seg selv på veien. Og har du mistet deg selv, er det jammen ikke rart at du mister kjæresten litt lengre ned i gaten i tillegg… så be aware! Dette er enkel matematikk for de fleste, likevel er det de som går fem på hver eneste gang. 

Vi har hatt våre problemer lenge, men det jeg føler at jeg kan uttale meg om, er min del av det hele. Jeg var veldig meg, samtidig som jeg helt glemte å være solo-meg, og da er det jammen ikke rart at jeg ikke var noen sex-gudinne i sengen heller. Det er lett at man mister helt kontakt med både seg selv og kjæresten, og da blir det som det blir. Og jeg kan ikke dy meg, jeg må være den som våger å spørre – hvor hadde vi vært om vi hadde blitt oppmerksomme på hvordan speilbildet av oss selv i forholdet faktisk var? Ville vi prioritert denne solo-versjonen av oss selv oftere? Ola og jeg er et typisk slikt par som hadde hatt godt av å se speilbildet av oss.

Når det er sagt, gjelder dette vår rolle overfor både barna, familien, jobben og vennene også. Tør du å se det fulle og hele bildet av deg selv – slik du er med styrker og svakheter?

Som en del av min utvikling, er det viktig for meg å dele at jeg er veldig stolt av Ola. Han har en kapasitet i det offentlige lys, og i de profesjonelle sammenhenger som jeg aldri har sett noe annet menneske ha. Jeg er stolt av han på tross av at jeg ikke er involvert lenger, men i det store perspektiv vet jeg at vårt liv skal vare fremover enten det er på den ene eller den andre måten. 

For meg blir det viktig å finne tilbake til den jeg var før jeg ble mamma, selvom jeg alltid vil være Jennifer med barna. Men jeg tror jeg blir en enda bedre mamma om jeg er flinkere til å være litt solo-Jennifer også. 

På tross av alt, vil Ola alltid være min Ola. 

I kveld mens jeg har gravd dypt i vår enorme bildesamling, har jeg lyttet til fantastiske DJ Dimsa og hans Bedroom Lounge. 

https://www.mixcloud.com/DJDimsa/seduction-bedroom-lounge/

God fredelig natt fra Jennifer 

 

Jennifer Moi og Kjell-Ola Kleiven

Jennifer Moi og Kjell-Ola KleivenJennifer Moi og Kjell-Ola Kleiven

 

Ut å samle skatter med barna!

 

Ut å samle skatter med barna!

Alle som kjenner meg fra way back vet at jeg elsker å reise, om det er til Thailand, Singapore, USA, Spania eller Egypt. Variasjon er viktig for meg, og overraskelses momentet er avgjørende for hvor stort omfanget av denne galskapen kan bli. Derfor er jeg ganske impulsiv selv etter jeg ble mamma. Forutsigbarhet gir ofte en hel masse forventninger, og skuffelser er noe jeg har lite toleranse for. Det er bedre å la livet overraske deg så lenge rammene er gode, trygge og man faktisk er et sted man har lyst til å være. Mange trenger å ligge rett ut på en strand når de har ferie, og alt må være forutsigbart. Barna og jeg trenger også å ligge rett ut, men vi gjør det litt i kombinasjon med reising og stadig nye opplevelser og steder. Det er så lett å være på øyhopping, enklere enn å ta en busstur egentlig. Men det krever et bestemt mindset, der man er tilstede der man er. Noen ganger må man vente på ferger ol, og da er det bare å sette seg godt til rette der på stedet med en god bok eller et spill.

Jeg har vært på øyhopping mange ganger og er en selverklært island-junkie. Det er deilig å bevege seg fritt og vite at man for eksempel bare har 3-5 dager et sted før ferden går videre til neste øy. Da forstår både barn og voksne at vi må ut og oppleve ting. Da blir det ikke mange timer kastet bort på morningen selvom det er viktig å la barn hvile og få det rolig når de trenger det. Og da sliter man ikke med barn som kjeder seg og venter på å bli aktivisert.

Her er et lite dryss av bilder fra i sommer, konkret reiserute øy for øy kommer etterhvert!

Ønsker deg en fredelig natt,

Klem fra Jennifer 

Den perfekte mannen for meg!

Menn med pappa-gen, i love it!

Menn med pappa-gen og viljen og entusiasmen til å følge opp ansvaret – det er sexy det! Det er ingen hemmelighet at hjertet mitt ligger i klubben Real Madrid og at jeg er stor-fan av Christiano Ronaldo, Marcelo og Bale! Jeg er mildt sagt forelska, og hadde nok blitt helt fra meg om jeg hadde møtt han. På mandag kom Ronaldos store kjærlighet til verden – nemlig hans datter. Vi vet alle at det er noe helt spesielt med døtre for pappaene våre – og det kommer neppe til å være noe mindre enn akkurat det for Christiano. Hun er barn nummer 4 og hans første datter!! Jeg sier første for er det noe som er sikkert, er det ingen ting som bare blir med noe for denne karen enten det gjelder biler, business, mål, pokaler eller andre bragder. Han vil så klart ha mange barn! Og det gjør at denne mannen treffer et svakt punkt i mitt hjerte, for alt han gjør er så utrolig lidenskapelig. Og jeg elsker mange barn!!! Hans mål er aldri å bare og “få det til” eller å “bli best”. Målet hans er å bli så best at han kan bevise det gang på gang at han faktisk er best! 

Ok, dette innlegget dreier seg om et litt svakt punkt for meg. Fotball og fotballspillere. 

Christiano skal i følge ryktene ønske seg 7 barn, noe som sannsynligvis ikke er tilfeldig. Men om rammene kan virke overfladiske og egosentriske for noen, tror jeg at det nesten er umulig å forstå noe annet når man har oppnådd så overveldende suksess som vi ikke skal glemme at han har jobbet for. Man kjenner ikke den personen man ser i media, selvom det er lett å bli så lurt at man tror alt. Det er alltid en fasade for å beskytte den man egentlig er, ikke minst de man er mest glad i. Det er lett å glemme at det ligger mange timer med mye svette, slit, frustrasjon og tårer bak en stor suksess, og det er sjelden utelukkende en dans på røde roser. Jeg digger Christiano Ronaldo, og er helt sikker på alt han er en amazing personlighet og et trygt forbilde å satse på!

Christiano er kanskje ikke så sexy for meg, men han er en ganske nære det jeg verdsetter i en mann for det. Den personen han er i kombinasjon med suksessen, og det faktum at han likevel har hjertet med seg ved å bruke mye tid, penger og ressurser på å hjelpe andre er gode verdier. Menn som har hjertet på plass, og som setter andre først selv om de har målet sitt i fokus – men som ikke bare tenker på seg selv. Er du ikke enig?

Mens jeg har skrevet dette og funnet frem en del bilder fra da Ola og jeg besøkte Santiago Bernabéu, Real Madrids storstue, har jeg lyttet til DJ Adam Kvasnica:

https://www.mixcloud.com/adamkvasnica3/caf%C3%A9-del-mar/

Her foran skapet til helten min!

For mange fremstår Christiano Ronaldo som en hoven blære, en metroseksuell klyse, som er sjalu og egen. Men ikke for meg. Med den historien denne mannen har, er det ingen tvil om at han var ment for å redde sin kjære mamma og hans bror, og i det hele tatt hele familien hans. Det var nok en tragedie for familien når Maria Dolores dos Santos Aveiro ble gravid med sitt fjerde barn. Familiens livssituasjon og det faktum at hun allerede hadde tre barn gjorde at hun ikke kunne beholde nr.4. Men pga. omstendighetene ble det slik at Christiano bare skulle komme til verden på tross av omstendighetene og alt. Denne utrolige lille skapningen skulle vise seg å bli den som forandret livet til Maria Dolores for evig og alltid, og redde henne inn i et bedre liv. På veien har de ofret mye, og Christiano flyttet hjemmefra i en alder av 12 år for å spille på ungdomslaget til Sporting CP (Lisboa). På tross av mye motgang, hjemme lengsel og mobbing for Madeira-dialekten sin, gjorde han det veldig bra på U17-landslaget. Som 16-åring ble han den første spilleren i klubbens historie som i samme sesong spilte for både gutter-16, gutter-17, gutter-18, reservelaget og førstelaget. Som 18-åring spilte han for første gang mot Manchester United, da han imponerte Sir Alex Ferguson, som samtidig trengte en ny høyrekant siden David Beckham flyttet over til Real Madrid – tilbudte Sir Alex Ferguson han kontrakt. Ronaldo fikk draktnummeret Beckham tidligere hadde hatt, og nr.7 er i dag et ikonisk nummer som uten tvil er et nummer for suksess!!

Det er SÅ lekkert… 

Følelsen av uendelig glede!

Følelsen av fullkommen og uendelig lykke!

Har du kjent den følelsen før? Der du er så lykkelig at du ikke lenger bryr deg om i morgen kommer? En lykke som ikke har med ting eller folk å gjøre, en lykke som bare velter ut av deg fra ditt innerste. Dette hørtes veldig ut, men det er akkurat slik jeg opplever det. I sommer fikk jeg anledning til å dele en slik lykke med to av barna mine. 

Det er sjeldent eller aldri at jeg gjør noe galt, men jeg må føle meg fri. Så fri at det ikke finnes noen bånd som minner om “får lov til” eller “ikke får lov til”. Det er deilig å ha kjæreste, men det er deiligere å føle fullstendig frihet. Jeg har vært litt for mye opptatt av at jeg ikke helt får kjærligheten til i livet mitt, i hvertfall hele dette året. Kjærligheten er veldig begrensende, og på mange måter en opplevelses-tyv – og sånt vil jeg ikke ha i livet mitt. Det jeg prøver å si er; Ja til kjærlighet, og nei til begrensning. Derfor var det så deilig å få muligheten til og ta med de to eldste barna på øyhopping i sommer. Det er en utrolig fin måte å oppleve frihet og nye ting på, man møter nye mennesker hele tiden og man rekker ikke å gro seg fast på én restaurant eller én kafé.

Jeg må føle at jeg kan gå med åpent blikk, få øyekontakt med andre, ta meg tid til å snakke med folk jeg møter på veien uten at det signaliserer annet enn akkurat det – menneskelig kontakt, positiv energi og glede. Et smil, et nikk, og utveksling av gode opplevelser. 

I kveld har jeg lyttet til denne deilige mixen av DJ Toni Simonen fra Café Del Mar:

https://www.mixcloud.com/cafedelmarmusic/caf%C3%A9-del-mar-summer-2013-mix-by-toni-simonen/

Jeg er fortsatt litt på søken for å lande bloggen etter en lang pause, men kommer nok til å være litt på den personlige siden en periode. Det er godt å bli litt kjent. Ellers fant jeg frem noen bilder fra Santorini i sommer, en magisk øy midt i Middelhavet.

God fredelig natt, 

Klem fra meg

 

Slik beholder du medlemskapet i Folketrygden!

Gull å vite om du er eventyrlysten

Slik beholder du medlemskapet i Folketrygden

Har du noen gang fått den følelsen på ferien din; der du presser mannen din inntil kroppen din og hvisker; tenk om vi kunne bodd her? Jeg har fått den, og mange før og etter meg har det. Bølgeskvulp, en silkemyk bris, salt smak på kroppen, lette klær, alltid gylden i huden og stille kvelder på terrassen under en stjerneklar himmel… Det er ubeskrivelig deilig…

 

Men hvordan får man det til? Meld fra til NAV og sørg for at du har forstått reglene riktig

Alle eventyrlystne, burde prøve det man i NAV kaller et midlertidig utenlandsopphold! 

Det du imidlertid skal tenke på, er hvordan du løser dette forhold til Folketrygden, jobb og inntekt. Én løsning kan være at partneren jobbe i Norge med muligheten til å pendle, mens du er yrkesledig og tar deg av familien. Dette er den enkleste og beste måten. Men alt er relativt og man bør tenke seg om før man velger å ha et avstandsforhold til sin utkårede. 

 

Forrang fra Folketrygdens regler

Stikkord for ditt midlertidig utenlandsopphold er at du må ha Folkeregistrert adresse i Norge, og at du ikke må få lønn i utlandet. I vår situasjon oppholdt vi oss på Gran Canaria seks måneder på den siste halvdelen av årsskiftet, og seks måneder på den andre siden av årsskiftet. Opphold utover dette vil man se på hvor din  livsinteresse er, f.eks. er det en fordel å kunne dokumentere dine norske livsinteresser ved at barna går på Den norske skolen på Gran Canaria. Du velger ikke en norsk skole i utlandet dersom familien har planer om å bli boende i Spania for godt. Årsaken til at denne livsinteressen er så viktig er å tilfredsstille Forordning 883/2004. Forordningens bosteds begrep har ikke med oppholdets varighet å gjøre, men med livsinteressene å gjøre. Forordningen har forrang fra Folketrygdens regler.

  • Hovedregelen er at man mister medlemskapet i trygden hvis man oppholder seg i utlandet 12 måneder eller mer. Du mister også ditt trygdemedlemskap hvis u er i utlandet mer enn seks måneder i året i to eller flere år på rad.
  • Hvis du bor i utlandet under 12 måneder, og blir i Norge i minst 12 måneder etter dette, regnes det som et midlertidig utenlandsopphold.
  • Har du mistet medlemskapet i Folketrygden, vil du få medlemskapet tilbake så snart du flytter tilbake til Norge.
  • En ikke yrkesaktiv person som etter forordningens (forordning 883/2004) regler må anses som bosatt i Norge. Våre livsinteresser var i Norge, noe som var årsaken til at barna gikk på norsk skole under utenlandsoppholdet. Forordningens bosteds begrep har ikke med oppholdets varighet å gjøre, men med livsinteressene å gjøre. Forordningen har forrang fra Folketrygdens regler.

En ikke yrkesaktiv person som etter forordningens regler anses som bosatt i Norge, opprettholder sitt norske medlemskap selvom vedkommende faktisk skal oppholde seg i utlandet mer enn 12 måneder.

God planlegging, ønsker deg et spennende eventyr!

 

 

Oppussing av kvinnfolk

Oppussing av kvinnfolk

Rynkete søkk rundt øynene, krøll på maven og en gulblek hud… – det er noe å innta singellivet med det! Jeg bryr meg om utseendet, men jeg bruker ikke tid på det. Det blir med noen rutinemessige kostestrøk på morningen, og en kjapp dusj – shavingen tar jeg i helgene eller om jeg venter besøk. Du syns kanskje det er ekkelt, men selv syns jeg ikke det. Jeg elsker meg selv som bedagelig, og elsker menn det lukter ordentlig mannfolk av! Oppussingen kan man ta i helgene!

Noe av det som er super digg med å etablere noen merker her og der (les alderen), bortsett fra tanken på barnet man har fått (som overgår alt!); er at man faktisk setter mer pris på det man har og den man er. Det blir for overfladisk å sutre om noe løs hud, og det kartverket man har etablert i øyekroken. Men det er ikke så dumt å ta vare på seg selv for det, og jeg skal ikke lyve, jeg har skikkelig lyst til å ha litt mer tid til og fikse og stæsje. 

Oppussing av en utslitt 43 åring krever litt innsats, men jeg er ganske god på å pull it off og tror litt sosial omgang med familien til helgen (gratulerer med dagen mamma!) kronet med en 30 års dag på kvelden gjør susen. Jeg er den jeg er, og jeg tror det er bra nok. Noen overfladiske detaljer skal jeg nok klare å fikse, men sko er viktig! Med mine 1,65 når jeg de fleste forsamlinger opp til kneet – og akkurat det holder ikke! For går man ut skal man bli sett, ikke sant?

I kveld lytter jeg til denne soulful house mixen av DJ Da Mike mens jeg danser meg mellom klesvasken, lasagnen jeg har satt i ovnen, og verdens herligste barn som leker med lego. Og bloggen da.

https://www.mixcloud.com/michael-da-mike/da-mike-an-hour-mamacas/

God fredelig kveld!

Klem fra Jennifer 

Den lange pausen – litt personlig dryss

Den lange pausen

Jeg har hatt skrivesperre i snart et år nå – og har startet denne setningen mer enn tre ganger. Livet har forandret seg voldsomt, og Ola og jeg har skilt lag. En skilsmisse er ikke for pyser – men det kommer jeg tilbake til når tiden er moden for det.

Som nysingel sydenmamma repeterer jeg en mantra om at jeg fortsatt har det, og at dette skal gå bra – men redselen for å være alene er der. Det har ikke vært et gøyalt år. Men man er den man er, og må gjøre det man må gjøre. Jeg tror man får det man klarer i livet. Dessuten er jeg som mamma, verdens største og djerveste kriger! Det finnes ingen bedre motivasjon enn barn!

Året 2017 har vært langt og smertefult – og det har vært vanskelig å innrømme at jeg ikke strekker til. Men jeg strekker ikke til, jeg kommer bare akkurat over målstreken. Men målene er klare, fokuset er crystal og gleden over at vi hver dag er en dag nærmere målene våre er til tider ekstatisk. 

I dette blogginnlegget starter jeg litt forsiktig med noen bilder jeg klarte å samle sammen i kveld mens jeg lyttet til denne herlige DJ-mixen fra Cafe Del Mar:

https://www.mixcloud.com/cafedelmarmusic/cafe-del-mar-year-2012-in-the-mix/

Tusen takk til alle dere som fortsatt har tro på en sydenmor fra nord! Og tusen takk til min kjære mamma, mine to store søstre og deres familier som har koblet seg på meg som en forsterkning av ryggraden – for vekten på skuldrene har vært tung.

Klem fra meg