Sydenbarna var på lansering av barneboken TUSEN ØNSKER!


EN MAGISK ETTERMIDDAG PÅ UGLA BOKKAFÉ

Jeg har blitt veldig effektiv etter vi kom hjem fra “syden-bobla” vår, men det har også sammenheng med at man bor i en pulserende by der det skjer mye spennende og pliktene kaller. Det skjer mye på den kulturelle og litterære fronten, og Oslo har blitt en spennende by! Jeg har i grunnen ofte gått på arrangementer alene, det er jeg litt stolt av. Det er en trygghets erklæring i det syns jeg, at jeg ikke alltid må ha noen å leie. Selvom det selvsagt kommer an på hva slags arrangement man skal på.

Jeg gjorde meg opp noen tanker før jeg gikk på boklanseringen, og gledet meg veldig. Det er sjeldent jeg takker ja til et arrangement samme sekund som invitasjonen tikker inn, men dette ville jeg få med meg. Annerledeshet! YES, tenkte jeg. Tusen ønsker… ja, midt i blinken!! Dette er noe for Sydenbarna og meg. Ikke visste jeg om jeg skulle få tidskabalen til å gå i hop denne ettermiddagen, men jeg vet det at det du vil få til – det får du til.

 

WILHELMSEN WINTHER ER ET FORLAG SOM IKKE HAR KOMMERSIELT FOKUS

Cathrine L Wilhelmsen har vært så stor og djerv at hun har satset på eget bokforlag; et bokforlag som ikke har kommersielt fokus men som gir rom for annerledeshet og viktige temaer – også de tabubelagte temaene. Tenk dere det! Da jeg hørte dette må jeg innrømme at det ramlet et par ideer inn i hodet mitt der på stedet. Dette er et forlag og en forfatter jeg vil bli bedre kjent med! Petter Winther som har illustrert TUSEN ØNSKER, er skuespiller, komponist, sanger og illustratør, som dessverre ikke var tilstede denne kvelden. Ellen Arnstad, som er en av de mest jordnære men samtidig den tøffeste og råeste mammaen jeg vet om, var ordstyrer da Cathrine L WiIhelmsen og Håvard Tjora skulle diskutere kveldens temaer; annerledeshet, isolasjon og utestengning ut fra sine viktige roller i livene til barn. Håvard Tjora er ikke så lett å unngå i min mamma-verden, nesten uansett hvilke temaer jeg googler relatert til barn så dukker han opp. En spennende og jordnær mann som har låst opp mystikken i mange barn. Saera Khan holdt innledningen til denne interessante og litterære kvelden, og har vært en viktig bidragsyter i å samle de rette menneskene rundt Cathrine L Wilhelmsen og en så viktig boklansering. Saera Khan er politiker, foredragsholder og tidligere Stortingrepresentant, hun har vært en viktig forkjemper for kvinners rettigheter og integrering.

 

ELLEN ARNSTAD UTFORDRER CATHRINE OG HÅVARD OM DET Å VÅGE OG VÆRE ANNERLEDES

Cathrine: Det hadde vært utrolig kjedelig om alle var like. Nå har vi generasjonen “perfekt”. Hva skjer da hvis ingen tør å være annerledes? Alle som har med små barn å gjøre må huske at det ikke bare finnes ÉN METODE. Det finnes en metode for hvert menneske; og ikke bare en metode for alle. Du kan bli supergod på å kopiere andre, men hvis du vil bli best må du finne den formelen som fungerer best for deg! 

Håvard: Det er viktig å huske at barndommen ER PÅ skolen og i barnehagen fra man er 1 år til man er 19 år. Dersom man skal klare å ivareta en hel barndom må man først forstå at hele barndommen skjer mens man går på skolen og at barn kommer til deg som lærer med livet sitt. Det er viktig at skolen ikke bare måler resultater, men gir rom for annerledeshet. Det er viktig å finne noen mål å jobbe med. Hva er viktig for deg? Hva er din drivkraft? Det er viktig å la barn få ha sin egen kampsak. La barn få lov til å oppdage; Dette er meg, dette vil jeg drive med! Det er tungt å gå gjennom skolegangen i årevis å føle at man ikke får det til. Det er viktig at skolen gir rom for barndommen, og livene til elevene. 

 

OMTALE FRA TANUM OM “TUSEN ØNSKER”

Jeg har ikke lest den fantastiske boken TUSEN ØNSKER enda, men jeg har lånt omtalen fra TANUM, ved å klikke på denne linken kan du kjøpe boken: https://www.tanum.no/_barn-og-ungdom/barneboker/tusen-%C3%B8nsker-cathrine-l.-wilhelmsen-9788269037142 eller ved å klikke på denne: http://www.wilhelmsenwinther.no/butikk (på denne linken finner du mange vakre litografier av Petter Winther).

“Tusen ønsker er en annerledes liten fabel, som med stor varme og vakre illustrasjoner skildrer hva det vil si å skille seg ut. Og at det kan være bedre å bli elsket av noen enn å bli likt av alle. 

En bok om å skille seg ut, være annerledes. 
Hva gjør du når ingen vil ha deg? Når alle andre rundt deg blir valgt før deg? Det lille frøet Lucy har ligget i jorden gjennom hele vinteren og gledet seg til våren og sommeren. Lite vet hun om at det er forskjell på vekster, og at ugress ikke er like ønsket som en pen blomst.”

 

OM CATHRINE L WILHELMSEN SOM BARNEBOK FORFATTER

Cathrine sa det så fint i ettermiddag; i sine bøker skriver hun om følelser som barn ofte finner vanskelig å sette ord på. De kan gjenkjenne seg i følelsene og få hjelp til å sette ord på tingene. Det kan være mange vanskelige situasjoner barn kommer i, enten man blir “valgt sist” og opplever at “ingen vil ha en” selvom mamma og pappa bare vil at barnet sitt skal ut å leke og få venner, eller det er mor og far som går fra hverandre. Da er det ikke lett å sitte der alene med følelsene sine, og det er vanskelig å vite hvordan man skal sette ord på kompliserte følelser. Illustrasjonene i Tusen Ønsker er malt av Petter Winther, som er vakre litografier som er fargerrike og uttryksfulle, samtidig som de viser en slags sarthet…

 

God lesning!