Sydenbarna erklærer herved Syden-Julen for startet!

 

OFTE ER DET TIDEN MAN BRUKER SAMMEN SOM BETYR MEST

1.Søndag i advent er stort. Det er den første søndagen i starten av adventstiden – en tid der familien står i høysetet – og for alle troende; Jesus og Maria. Mange av oss utfordres nok til å skape genuine øyeblikk for barna som fester seg i “tradisjons-banken” og legges ned i skattekisten over gode minner. Men ofte streber man etter det perfekte og det store og flotte, selvom det nok er det enkleste og mest sparsommelige som skaper mest magi… Mye kan f.eks. bli kjøpt, og det er rask og enkelt – mens det egentlig i denne adventstiden ofte er tiden man bruker sammen til å lage ulike ting og de gode stundene man skaper sammen som er det som egentlig teller. 

 

EN EKSTRA FIN ADVENT OM VI ALLE INKLUDERER FLERE

I tiden vi nå har startet er det viktig å huske på at det er mange som er mye alene, uten å gjøre de til noen ofre som skal reddes, er det generelt viktig å være inkluderende i denne varme fine adventstiden. Noen ganger går det på bekostning av noen av tradisjonene man har tatt med hjemmefra, men er det egentlig så farlig? Jeg tror Adventstiden 2016 vil bli en veldig fin advent, for jeg vet at etter dere har lest dette blogginnlegget vil dere huske å inkludere flere enn dere ville gjort om vi ikke skrev om det her. Julen på Gran Canaria kan være ekstra fin, nettopp fordi man ikke trenger å få julen så tett innpå, men det hadde kanskje vært fint om man ikke måtte “flykte” fra den. Så husk på hverandre, og velg ut én som ikke er i din vanlige krets som du vet vil ha glede av litt oppmerksomhet fra deg. Det trenger ikke være mer enn en tegning eller et kort – for det er virkelig tanken som teller. 

 

1.SØNDAG I ADVENT EN GOD START PÅ EN HØYTID MED EN REKKE FINE TRADISJONER

Familien vår består av tre små barn som vil kaller Sydenbarna, i mange år har Leo vært i høysetet siden han er eldst. Men nå begynner også Jasmine og Maximilian å bli så store at det er flott å skape nye tradisjoner som de kan putte i sin sekk over verdier og tradisjon i livet. I denne videoen ser du hvordan Sydenbarna fordelte oppgavene 1.Søndag i Advent: Jasmine leser advents dikt av Inger Hagerup, Leo tenner lys mens Maxi sørger for at juletreet glitrer ekstra fint i kveld…

Vi ønsker dere alle en magisk julestrid, og husk Julenissen kommer til Gran Canaria også!

 

Advent av Inger Hagerup

 

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede

Det står og skinner for seg selv og oss som er tilstede

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede

 

Vi trenger flere følgere på facebook, og abonnenter på Youtube-kanalen vår der flere tilsvarende historier/turer vil komme!

Vi håper dere liker bloggen vår; om du liker dette blogginnlegget eller tror noen i ditt nettverk vil ha nytte av eller bli inspirert av å lese om vår tur til Roma må du gjerne dele innlegget. Det setter vi stor pris på!

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår, den er ny og trenger følgere https://www.youtube.com/channel/UCJTd5ncc9rL94KIs_N4IeYg!  

 

1. Søndag i Advent 2016 & Syden-Julen er herved erklært startet… 

Sydenbarna i Roma!

 

VI VAR I ROMANTISKE ROMA PÅ BRYLLUP

Det er ikke hver dag Sydenbarna reiser til romantiske Roma! Men tidligere i år måtte den ivrige Sydenbarna-gjengen på en liten ferie kombinert med jobb og ferie! Sydenmamma skulle jobbe sammen med Nordens største bryllupsplanlegger Glenne Wedding, og barna måtte i denne runden være med siden Sydenpappas travle agenda ikke tillot noen avstikker til Gran Canaria for å passe fortet og de tre musketerer. Derfor måtte den perfekte Sydenmormor – min mamma Karin – trå til slik at Sydenmormor og de “åtte” Sydenbarna kunne oppleve Spansketrappen, Colosseum og Vatikan-staten – og slik at kjære vakre Silje Glenne kunne bli gift med en touch of Jennifer Moi sine magiske makeup koster! 

 

DET ROMERSKE KEISERRIKET

Det å være på tur i en storby som er så rik på kulturskatter, historie, vakre butikker og inspirerende kaféer og restauranter er helt svimlende spennende og gøy! Roma ble etablert i 753 f.Kr. av deres første konge Romulus. Romerne var sterke krigere som gikk 40km pr dag for å erobre nytt land. Det romerske keiserriket var utbredt i hele Italia, Middelhavet, store deler av Europa inkludert England, Wales og deler av Skotland. Romerne var ikke bare fantastiske krigere, men enestående arkitekter og ingeniører, de bygde gater og murvegger som vi i dag tar for gitt. Det romerske imperiet hadde sin storhets tid i 200 år, fra år 0 til ca. 200. Romerne tilba guder og gudinner, bla. trodde de på Neptune som skulle beskytte dem når de var til sjøs. Romerne bygde templer der de kunne hedre sine guder og komme med gaver. 

Vi besøkte selvsagt en av de viktigste bygningene som var etterlatt fra det romerske keiserrike nemlig Colosseum – et stort amfiteater der romerne kunne se idrettskamper, inkludert kamper mellom de Romerske Gladiatorene.

 

SYDENBARNA GÅR OVER “HELE” ROMA

Roma er en by som er pakket med historiske severdigheter på hvert eneste gatehjørne, derfor syns vi det var viktig å bo sentralt – dessuten er vi veldig glade i å gå og da er det ekstra fint å bo slik til at man kan gå over alt. Vi deler vår “gårute” og Roma-guide, som vi anbefaler andre familie i et av de neste blogginnleggene!! Mange vil tenke at det er for slitsomt for barn å gå, men med godt fottøy, en interessant rute – og utruster man barna med kameraer er det lett som bare det. Roma er en “sånn” by der man går glipp av skattene og sammenhengen mellom severdighetene dersom man kjører buss eller taxi fra sted til sted. 

 

JAKTEN PÅ DEN PERFEKTE SOUVENIREN

Sydenbarna er ikke de barna som er mest opptatt av souvenirer, men enkelte severdigheter er helt spesielle – og Leonidas er spesielt interessert i historie, arkitektur og kulturskatter – derfor har vi opp gjennom årene alltid hatt skattejakt for barna. Skattejakten går ut på å finne de ulike severdighetene. Alle hans besøk i den store verden har derfor vært markert med å kjøpe en stor utgave av en souvenir. I dag har han store modeller av Twin Towers (Petrona Towers i Malaysia), Pyramidene (Egypt), Eiffeltårnet (Paris) og etter denne turen Colosseum (Roma). 

 

Vi trenger flere følgere på facebook, og abonnenter på Youtube-kanalen vår der flere tilsvarende historier/turer vil komme!

Vi håper dere liker bloggen vår; om du liker dette blogginnlegget eller tror noen i ditt nettverk vil ha nytte av eller bli inspirert av å lese om vår tur til Roma må du gjerne dele innlegget. Det setter vi stor pris på!

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår, den er ny og trenger følgere https://www.youtube.com/channel/UCJTd5ncc9rL94KIs_N4IeYg!  


Sydenbarna på Gugüy stranden!

 
Opplevelsen av å gå langt og slite uendelig mye før du kommer frem til paradis
 
Tenk deg filmen THE BEACH eller LA PLAYA, der den tøffe svømmeturen ut til en hemmelig øy blir byttet ut med en tøff tur over fjellet med kraftig oppstigning og en tur så hard ned at det rister i bena. Og om du bytter ut den hvite rolige stranden Leonardo Di Caprio ble møtt av når han kom ut av jungelen, med en svart strand med ville og vakre bølger som du møter mellom fjelltoppene. Du har jobbet og slitt, selvom turen har vært fantastisk!! Du har gått og gått og det tar aldri slutt, og når du tror du nesten er fremme er det enda et stykke å gå. Når du endelig forstår at du nesten er fremme begynner du å småløpe av iver, og når du ser vannet, stranden og det friske deilige vannet blir det helt ekstatisk!!! Det er en belønning som får all eventuell sutring fra barn til å bli pur glede – og all melkesyre, tårer på veien og følelsen av motløshet er vekk!
 
 
 
Kan barn gå turen til Gugüy (Guigui) stranden?
 
Sydenbarna gikk tur-retur Gugüy stranden, og det er nok de som syns det er en enkel tur, men alle oss på vår kant er enige om at det er en tøff tur. Det er ikke sikkert at dette er turen for alle, men en ting er sikkert alle kan gå denne turen med god planlegging og nøye beregning av tid, vær og høyvann. Været kan du sjekke her http://www.aemet.es/en/portada . Det er viktig å beregne at man går på riktig tid av dagen. Og planlegger dere å gå tur-retur, er det viktig å nå stranden såpass tidlig at man rekker å hvile og hente seg inn.
 
 
 
Om barn går selv uten hjelp kan de ta æren for å ha gått turen til Gugüy stranden selv – og akkurat det er en veldig fin pokal i seg selv syns vi!
 
Barna våre, bortsett fra Maximilian på 2 år, gikk hele turen selv og de fikk ikke noe hjelp. Vi syns det var viktig at dersom de skulle gå denne turen, og ta ære for å ha gått den, fikk de gjøre det av egen kraft. Både Leo og Jasmine hadde hver sin “breakdown”.
 
 
 
Når barn innser at de må jobbe med seg selv for å komme videre – Leo
 
Leo ble så sliten på turen opp til toppen av fjellet (kalt Pico Grande) at han ville gi opp. Han ville gå hjem igjen. Da måtte det en del coaching til, og jeg måtte bryte det ned til at han var halveis til å gå ned til bilen igjen. Og jeg spurte han; “Orker du virkelig det? Eller skal vi gå videre, å oppleve nye ting på veien og komme til den deilige stranden å bade?” Leo ville likevel gå tilbake, hvorpå jeg måtte sette ned foten å si; “Vi går videre – uansett. Men vi kan ta en pause i skyggen.” Til Leos forsvar hører det med til historien at vi gikk på verste tidspunkt på dagen – nemlig midt på dagen. Det var sterk sol, kokvarmt, vi ble utrolig tørste og det var ikke skygge så mange steder, så da var det vanskelig å finne roen eller muligheten til og ta en rast på veien.
Etter pausen, og etter en god prat, stålsatte Leo seg. Han bare gikk, og det var ikke et ord til om at han var sliten, tørst eller lei – han bare gikk og gikk som om han aldri hadde gjort noe annet. Leo sier selv at han syns at turen var både bra og dårlig, for å bruke hans ord. Men nå i ettertid når han ser tilbake vil han gjerne gå turen igjen, han syns turen var fantastisk og så er det noe med å gjøre noe ikke alle gjør. Dessuten er det utrolig deilig å kjøre seg selv litt hardt og belønne seg selv med at man faktisk har gjort det. Og akkurat den “pokalen” der er glitrende fin!
 
 
 
Når barn innser at de må jobbe med seg selv for å komme videre – Jasmine
 
Jasmine sin breakdown var på turen hjemover. Hun er seig, og sterk. Og har en lett kropp som bare spretter avgårde. Hun var sliten på vei til stranden også, men hun hadde ikke trodd at turen skulle være så tøff på returen. Det å slite hardt, komme frem, nyte og bli sigen og litt trøtt, for så å pakke sekkene igjen, ta bena fatt å gjenta det man avsluttet for bare et par timer siden er tøft. Særlig når turen totalt sett tar en 4-5 timer én vei for en småbarns familie som oss. Så Jasmine fikk et motvillig utbrudd allerede etter den første relativt snille stigningen på vei opp til Pico Grande. Og når Jasmine reagerer slik som 5-6 årings jenter noen ganger gjør, så merker jeg som mor at hjelpesløsheten er som tungt vann som fyller kroppen min gradvis fra bunn til topp. Når det når toppen er det vanskelig å være like rolig, behersket og kjærlig. I denne situasjonen var det mye leing som måtte til, og det var godt å ha noen pastiller på veien til barna. Situasjonen kunne oppleves som stressende særlig med tanke på solnedgang og mørket som evt. ventet oss. Når Jasmine var ferdig med litt hyling og kjefting, kom hun også til det punkt at hun bare gikk og gikk som hun aldri hadde gjort noe annet. Både hun og Leo holdt jevn fin fart sammen, og fant seg i at det var ikke annet å gjøre en og gå. Ofte er jo problemet når det finnes andre alternativer, men når de ikke eksisterer er det bare å gjennomføre det alternativet som gjenstår; nemlig å gå.
 
 

Praktisk om turen vår

I sommerferien tok Sydenbarna Blogg og gikk tur/retur til Gugüy stranden. En krevende men fantastisk tur. Vi beregnet litt for kort tid, og fikk derfor en noe kort pause på stranden før returen. Det var en påkjenning for kroppen, men godt for kropp og sjel!

Mange familier velger å bruke nettopp det at de er en småbarnsfamilie som unnskyldning for å slippe og være aktive. Vi mener at alt er mye gøyalere med barn, selvom utfordringene er tilstede. Og det er nettopp utfordringene vi tenner på – og som gjør at livet er verdt å leve! 

 

Huskeliste

– Så mye vann man klarer å bære.
– Solkrem SPF 50. 
– Hodelykter.
– Turproviant.
– Førstehjelpsskrin.
– Bæremeis til små barn.
– Gode tursekker.
– Godt skotøy er en selvfølge.
– Ekstra sokker.
– Varme klær til kveld/natt i tilfelle nødsituasjon.

– Planlegg turen nøye.
– Sjekk værmeldingen og høyvannet.
– Reis hjemmefra tidlig på morgenen.
– Planlegg å gå fra parkeringsplassen kl.09/10.
– Med barn kan turen opp til Pico Grande ta 2-2,5 timer.
– Fra Pico Grande og ned til stranden tilsvarende 2-2,5 timer. Uten barn går det selvsagt raskere.

 

Organiser turen

Tidlig avgang er viktig for å unngå den varmeste delen av dagen. Da er det tøft å gå. Det er også viktig for at man skal få litt tid på stranden før man må ta returen.

Mange bestiller båt den ene veien og går den andre veien.

Vi syns det er en fantastisk tur å gå, og fint med kaffepause på veien slik at man kan nyte utsikten og den fantastiske vegetasjonen, ikke minst fuglelivet der. www.lifeguguy.com

Det er en hyggelig familie som bor like før stranden med små barn. Faren heter Antonio, de er ivrige på å hjelpe og tilby drikke dersom man ikke har nok. Men ta med nok drikke. Vi ble så tørste at vi ikke visste hvor vi skulle gjøre av oss – og vi drakk 12 liter vann. 

Om dere vurderer å gå den ene veien og ta båt den andre veien, bestill båt på forhånd. Vi anbefaler da å gå til stranden, det er en ekstatisk opplevelse å komme til stranden etter et uendelig slit over fjellet. Den opplevelsen minner om filmen THE BEACH med Leonardo DiCaprio. Sørg for at tidspunkt og pris er avtalt med båten på forhånd. 

Pakk riktig.

 

Vi trenger flere følgere på facebook, og abonnenter på Youtube-kanalen vår der flere tilsvarende historier/turer vil komme!

Vi håper dere liker bloggen vår; om du liker dette blogginnlegget eller tror noen i ditt nettverk vil ha nytte av eller bli inspirert av å lese om vår tur til Gugüy-stranden må du gjerne dele innlegget. Det setter vi stor pris på!

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår, den er ny og trenger følgere!  

 

Se Sydenbarna-filmen fra Gugüy-stranden her:

 

 

 

Halloween er stor-tradisjon blant sydenbarn!

 

Omtrent alle barna er med på Halloween på Gran Canaria

Det var først i fjor da vi ikke hadde lagt noen planer for Halloween, og Leo tilfeldigvis ble inkludert med når kameraten Fredrik skulle ut å gå “trick or treat” og Jasmine ble invitert til venninnen Marthe på en Halloween-fest, at vi forsto hvor stort dette faktisk var her. Vi forsto også at det er ganske vanlig å kaste egg, og gjør rampestreker. Ikke det at de som gjør det er majoriteten, men det finnes de som gjør det, så jeg kjente et aldri så lite drag av ubehag på vei hjem i går kveld.

Nå har det vært Halloween igjen, og vi var litt bedre forberedt denne gangen. Alt som byr på muligheter til å kle seg ut og ha en ekstra fiesta er populært på Gran Canaria, og vi blir selvsagt påvirket. Så i går var det full rulle fra kl.12 på dagen , der Sydenbarna fikk leke sammen med vennene Mina Helmine, Maja Lucie, Jamila, Isa og Lola. Og Sydenmamma fikk sving på makeupkostene sine! Senere på kvelden gikk “monsterne” våre ut med bøtter og spann for å jakte på snop og deilige slikkerier sammen med Fredrik og Sebastian! Mammaene Britt, Tanja og Trine var iført hekseneser, dype kutt og mystiske masker for å passe på barna og skremme vekk eventuelle mystiske ånder… Mohahahaaa…

 

All Hallows Eve, derav navnet Halloween

Opprinnelig er All Hallows Eve, alle helliges dag og heter i Norge Allhelgens dag og feires i Den norske kirke den første søndagen i november hvert år, i den katolske kirke feires den 1.november hvert år. Allhengens dag markeres ofte med levende lys på gravene til de avdøde. Tradisjonen med å kle seg ut og gå fra dør til dør og foreslå: trick or treat, altså valget mellom å få en rampestrek eller å gi en godbit kommer fra USA. Den amerikanske tradisjonen startet på 1900-tallet. Det var opprinnelig irene som skar ut neper en “jack-o-lantern”, og når irene emigrerte til USA tok de i bruk gresskar istedenfor neper. Og videre har tradisjonen utviklet seg til det vi kjenner til i dag. I Norge er det mest vanlig å gå julebukk som har sin utførelse inspirert av den amerikanske versjonen av Halloween, med å tigge godterier ved å kle seg ut å gå fra dør til dør.