Sydenmammas store overraskelse!

“Hva gjør du i morgen Sydenmamma?”

I dette innlegget blir du litt kjent med Sydenmamma.

Vi har en ny tid i møte nå. Selvvalgt. Jobbtilbud og en etterlengtet livsstilsforandring har gjort at den lille familien vår prøver et skoleår på Gran Canaria. Jeg har fått permisjon fra THE THIEF, og mannen min Ola holder skuta igang hjemme på TJUVHOLMEN. Selv er jeg på Gran Canaria med barna som har startet et nytt liv på COLEGIO NORUEGO og FIRFISLA barnehage. Jeg jobber med lanseringen av makeupen min paralelt med bloggingen og et par andre ting. Likevel er det aller viktigste for meg akkurat nå er å få barna godt i gang med sin hverdag, deretter kan jeg sette fult fokus på det jeg skal gjøre. For rollen som mamma er den største og beste rollen i mitt liv.

Noe av det som har inspirert meg mest til å ta beslutningen om å ta med meg hele familien og flytte til Gran Canaria er solen, varmen og det perfekte klimaet som påvirker oss alle på en positiv måte. Her er folk mer positive og lettere til sinns, og aktivitetstilbudene florerer. I tillegg har jeg alltid hatt en drøm å drive med familiesport. Det er noe jeg har ønsket meg siden lenge før jeg slo meg til ro med en mann og fikk barn. Det å ha en idrett man kan drive med sammen i familien tror jeg at stimulerer et godt samhold og et godt familieliv.

I fjor sommer begynte Leo, Jasmine, Ola, Maxi og jeg så vidt å spille tennis sammen. Ola var tennisinstruktør i sine yngre dager. Så vi gleder oss stort til å komme skikkelig i gang med det!

Alene med barna her får jeg virkelig brukt meg selv, og de personlige utfordringene er mange – men så vokser jeg enda litt til og lærer litt mer. Vi blir aldri utlært, og det er det som er så fantastisk med livet. Jeg syns også det er deilig å komme i fysisk bedre form, og det uten at jeg har vært med på noe fysisk trening eller sport enda. Vi er rett og slett mer aktive her, vi bader mye og går sikkert flere mil hver dag.

For et par dager siden ble jeg overrasket med besøk av en av mine gode venninner og kollegaer fra THE THIEF!! Karoline som hun heter er ikke snau, siste måneden vi jobbet sammen hadde hun booket billett – men om hun fortalte meg om det? Nei, det gjorde hun ikke. Det var bare store krokodilletårer og et stort farvel sist jeg så henne. I helgen fikk jeg en sms:  Hva gjør du i morgen Jen?

Jeg tenke, i alle dager – har hun helt glemt at jeg har flyttet? Spøkefull sendte jeg henne svaret; “Når skal jeg møte deg på flyplassen i morgen?”. Det viste seg at Karoline hadde sjekket inn på hotellet like ned i gaten der vi bor – og plutselig var det min tur! Med overraskelsesbesøk av Karoline var jeg ikke i tvil om hva jeg ville. Klokken 0900 plukket jeg opp henne opp i hotellresepsjonen og tok henne med på favoritt-turen min. Jeg elsker disse turene på morningene der dagen ikke helt har stått opp, og alle jogger eller går tur. For de av dere som er kjent her går turen min langs strandpromenaden hele veien fra Arguineguin forbi La Lajilla, Patalavaca, Aqua Marina og Anfi Del Mar, der vi koste oss med en skikkelig luksus frokostbuffet på Maroa med sine dype sofaer, gulv av sand og privee lounger. Ja, når det er tid for kvalitetstid med en nær venninne så skal ingenting spares på.

Maroa er kjent for sine stive priser og deilige sommer beats, og stilfulle omgivelser – men frokostbuffeten koster 9,5? – noe du fort må ut med uansett hvor du bestiller frokostbuffet. Til buffeten serveres både kaffe, juice og cava. 

Etter mange timers deilig tur og frokost, var det perfekt å stupe uti vannet på Anfi Del Mar! Og, dagen sluttet ikke der, men det får bli en annen historie! Nå har vi 14 dager til ende med venninne-tid og kos!!

Følg gjerne Sydenbarna på facebook og sjekk ut sydenbarna.blogg.no Der vil vi dele en del tips på hva man kan gjøre for de som både bor på Gran Canaria eller som bare skal hit på ferie. Vi delerogså en rekke praktiske erfaringer rundt det å bli inlosjert på skole og i barnehage, og generelt livet for de små under solen.

Klem fra Jennifer, en vaskeekte Sydenmamma

 

 

 

 

 

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna

Sydenbarnas familiedag på fjellet!

– I dette innlegget blir du litt bedre kjent med familien til Sydenbarna Leo, Jasmine og Maxi, og får litt informasjon om Roque Nublo.

På dager vi er samlet alle sammen, med både Sydenpappa Ola og Jasmine med på laget (begge er i Oslo akkurat nå), er vi høyt og lavt på øya! Vi elsker å utforske små landsbyer som overrasker oss på de mange små fjellveiene med sine mange små og store skatter -enten det er områder med huleboere, eller små kulturelle oaser. 

En ferie er ikke komplett uten minst én fjelltur. Vi elsker å kjøre opp til fjellet forbi Fataga som også er verdt et lite besøk, og kjøre videre opp til Roque Nublo. Å gå opp til Roque Nublo er ikke spesielt tungt, og passer godt for småbarnsfamilier. På veien opp til fjellet går du i en vegetasjon som minner om eksotiske Norge, med barnålstrær og duften av grønn natur som ligger i skyggen av fjellet Roque Nublo. Roque Nublo ligger midt på øya og er et landemerke, det er mye spennende vegetasjon her og du får stimulert behovet for å røre på deg, du får nyte gleden av den friske fjelluften som gjør en passe fnisete og veldig glad! Utsikten er utrolig vakker, og minner meg om å gå strekningen mellom Ulrikken og Fløyen i Bergen. Når jeg ser Ola og Leo leie hverandre å gå bortover berget på Roque Nublo, får jeg sterke assosiasjoner til Espen Askeladd og setter meg gjerne ned med en Kvikklunsj, en appelsin og en god kopp kokekaffe fra mormors gammeldagse kaffekanne.

Sydenbarna elsker denne turen men får streng beskjed fra Sydenmamma om å holde seg i nærheten av oss når vi går rundt foten av selve Roquen – den er nemlig en kjempe stein som står midt på det mest sentrale punktet på øya og det er bratt ned. Jeg får den norske turfølelsen når alle hilser på veien og flere har en tursekk på ryggen.

På vei hjem fra Roquen finnes det flere sjarmerende landsbyer vi gjerne avslutter turen hos for å krone den deilig turdagen med en smakfull middag. Vi kommer tilbake med en oversikt over steder vi anbefaler å besøke i fjellet på Gran Canaria.

 

Følg oss gjerne videre om du vil se hvordan det går med barna som har mammaer og pappaer som velger syden for dem – vi kaller oss Sydenbarna.

 

LITT FAKTA OM ROQUE NUBLO:

– Fjellet er 1813 meter høyt, og har en 80 m høy monolitt på toppen.

– Monolitten deler øya midt mellom området som er kjent for det fantastisk varme og deilige klimaet med passe fukt og varme hele året, og den nordlige delen av øya med mer fuktig klima og grønnere vegetasjon.

– En tredjedel av øya er under beskyttelse som en biosfærereservat av UNESCO.

  

Sydenbarna rangerer TOPP 5 SOLBESKYTTELSE for både barn og voksne!

Solbeskyttelse for Sydenbarna!

I dette innlegget får du en profesjonell anbefaling av solprodukter som er anbefalt for både sydenbarn, sydenmammer – og pappaer.

Solbeskyttelse er viktig, selv for barn- og voksne i nordligere strøk der høsten er i gang for fult. Så lenge det er sol anbefaler vår hudterapeut SPF 50 for barn når de er i barnehagen. Videre når kuldegradene kommer, er det viktig med kuldekrem – men det kommer vi tilbake til!

Til alle barn som er i syden eller skal til syden ila høsten og vinteren har vi rangert solprodukter ut ifra egen erfaring og forhørt oss med hudterapeut Karoline Johansen fra THIEF SPA på Tjuvholmen. Solkremene vi bruker til barna er en blanding av “barneprodukter” og milde kvalitets produkter til voksne. Vi mener at “dyrere” og pleiende produkter ikke bare er forbeholdt voksne – vi ønsker å gi barna det vi tror er det aller beste.

 TOPP 5 SOLKREM FOR BARN

 1. HAWAIAN Tropic Sheer Touch/Satin Touch SPF 50
 2. NIVEA Sun Kids, SPF 50
 3. BIOTHERM Dry Touch, SPF 50
 4. NIVEA Protege & Broncea, SPF 50
 5. NIVEA Invisible Protection, SPF 50

 TOPP 5 SOLKREM FOR VOKSNE

 1. DECLEOR Aroma Sun Expert, SPF 30                                                                                                                                                                                                  & COLOR SCIENCESUNFORGETTABLE MINERAL POWDER EYESCREEN, SPF 30
 2. HAIWAIAN Tropic Satin Touch SPF 50
 3. BIOTHERM Dry Touch, SPF 50
 4. NIVEA Protege & Broncea, SPF 50
 5. NIVEA Invisible Protection, SPF 50

HAWAIAN TROPIC

scorer høyt fordi det er gode nærende produkter med høy beskyttelse, produktene dufter godt og virker kjølende. Produktene er ekstra vannresisstente og er anbefalt av “SKIN CANCER FOUNDATION” i USA. UVA/UVB-beskyttelse.

NIVEA SUN KIDS

gir høy beskyttelse, er ekstra tilpasset barnehud og er ekstra vannresistent. UVA/UVB-beskyttelse.

BIOTHERM BODY SPRAY

liker vi godt fordi den gir høy beskyttelse, er enkel å bruke både på våt og tør hud, den er alkohol- og oljefri, og den virker beroliggende og er fin for sensitiv hud. UVA/UVB-beskyttelse.

NIVEA PROTEGE & BRONCEA  

gir høy beskyttelse og stimulerer en gylden naturlig brunfarge. Solkremen er anbefalt av EU og vannresistent. UVA/UVB-beskyttelse.

 NIVEA INVISIBLE PROTECTION

denne sol oljen blir ikke klissete, er vannresistent og gir høy beskyttelse. Den er anbefalt av EU og har UVA/UVB-beskyttelse.

 DECLEOR AROMA SUN EXPERT

blir ikke klissete og gir god solbeskyttelse, den nærer og fukter. Vi anbefaler denne til voksne da den er anti-wrinkle og kan brukes uten dagkrem. UVA-beskyttelse.

 COLOR SCIENCE SUNFORGETTABLE MINERAL POWDER EYSCREEN

en praktisk solbeskyttelse fra COLOR SCIENCE for øyepartiet. Den gir høy beskyttelse og er enkel å applikere og alltid ha tilgjengelig i vesken. 

 

 

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna


Dette var tipsene fra Sydenbarna, god tur på stranden!!! 

 

  

 

Sydenbarna rangerer sine TOPP 5 STRENDER på Gran Canaria!

Sydenbarna rangerer TOPP 5 STRENDER på Gran Canaria!

Her får du se hvilke strender Sydenbarna liker best og hvorfor. Disse tipsene er gull verdt for småbarnsfamilier. Det er store variasjonsmuligheter både når det gjelder aktiviteter, fornøyelsesparker, steder å bo, strender, kulturelle steder og shoppemuligheter. 

 

TOPP 5 STRENDER på Gran Canaria:

 

 1. Amadores
 2. Anfi Del Mar
 3. Mogán
 4. Patalavaca
 5. Meloneras/Maspalomas

 

AMADORES

Amadores er en sikker vinner fordi den er barnevennlig og har alt. Den er skjermet av to moloer, sanden er lys og vannet er azurblått. Du finner alle fasiliteter her, alt fra rene toaletter, restauranter, til shopping, hoppeslott, Luxury beach lounge lounge og strand spa for de litt mer kresne. 

Stranden er passe langgrunn, og det er fint å snorkle langs moloene eller å svømme ut til bøyene. Leo får passe med utfordringer og underholdning her, mens Jasmine og Maxi føler seg trygge her. Det er lite eller ingen bølger, og det syns Jasmine er deilig. Du får leie parasol og solseng, men servicen på stranden er så god at de gjerne setter opp parasoller for deg akkurat der du vil ligge – om du så vil legge deg rett på sanden. Det gjør at vi syns at dette er den beste stranden. Vi har alltid med oss barn og må derfor alltid ha parasoll. Vi syns det er litt skummelt å sette opp parasoll selv da den kan fly avgårde og skade noen, derfor er det så greit at det settes opp solide parasoller. Om solen er ekstra varm en dag, setter vi opp flere. En parasoll koster 3 euro, og en solseng 3 euro. 

 Du kan velge mellom et mangfold av restauranter og du kan shoppe turistartikler, is, badetøy mm. Du finner også en Telebank her. 

 

ANFI DEL MAR

Denne stranden er i et lekkert «man-made» turistområde, men det er lekkert her og vakkert arbeide utført av gartnerne. Du må gå et stykke for å komme til et ålreit toalett og det trekker stranden ned, og det er alltid tettpakket her – og gjerne en del nordeuropeere. Vi har ingenting mot nordeuropeere men syns at det kan være deilig å slippe unna når vi skal ligge rett ut og slappe av. Likevel scorer Anfi Del MAr høyt fordi det er en lekker «liten» strand med gylden sand og azur-blått vann, stranden er skjermet av to moloer, og det finnes et hav av vannsportsaktiviteter. Du kan shoppe lekre artikler og merkevarer her, og du kan spise på en av Anfi Del Mar sine mange restauranter. 

 Anfi Del Mar er deilig for Jasmine, hun føler seg trygg og kan pusle litt alene, men stranden kan bli litt kjedelig for Leo. Derfor ligger vi gjerne på moloen mellom Anfi Del Mar og Montsemar, slik at Leo kan snorkle og svømme mot det vi kaller badebryggen mens Jasmine kan kose seg i det stille. 

 

 MOGÁN

Denne stranden er sjarmerende og ikke så travel som mange av de andre strendene. Den har en fin rekke med litt ok restauranter i ryggen av stranden langs promenaden, og der kan det være greit å ha aliert seg med en restaurant for å kunne låne det ved behov. Det er fint at du kan dra på shopping innimellom badingen fordi denne stranden har direkte tilknytning til «byen». Om du bruker hele dagen her er det veldig fint å avlsutte dagen på en av Mogans gode restauranter i det maritime og lekre havneområdet.

Stranden er relativt langgrunn og stranden er litt mer naturlig enn Amadores og Anfi Del Mar. Mange lokale Kanariere har denne stranden som favorittstrand.

PATALAVACA

Patalavaca er syden-pappa sin favoritt fordi det er vilt og vakkert og relativt kraftige bølger her. Det er stort sett bare Kanariere her, og det er perfekt å bruke body-board her. Det er ingen servicefasiliteter her, men du kan kanskje alliere deg litt med en av restaurantene her om du spiser der på forhånd. Det er langgrunnt her, men det krever likevel litt svømmeferdigheter her så det gjelder å være på vakt med barna! 

Denne stranden er såpass «viderekommende» at verken Jasmine, Maxi eller syden-mamma bader noe særlig her. Men vannet er spesielt deilig her. Du føler deg ordentlig ren og får masse energi av å bade her. Om du har en migrene som ligger å lurer, er min erfaring at denne stranden fjerner det meste av plager – om du våger deg ut i vel og merke!

MELONERAS/MASPALOMAS

 Denne stranden er milelang og utrolig vakker med en ørken fra Sahara i bakgrunnen. Men du må ha med deg alt av parasoller, vann og proviant. Jeg sier proviant fordi dette er litt «ut på tur» prosjekt. Det er langt å gå fra parkering, og det er ingen toaletter, enkelte steder kan du leie solsenger og parasoller, og et og annet sted er det er liten «foodtruck” med forfriskninger. Men det er veldig dyrt, og ikke nødvendigvis en optimal løsning. 

Det er langgrunt her, men store bølger og stranden går rett ut i havet. Det er gøy med bodyboard og surfebrett her, men det blir mest vassing for Maxi, Jasmine og meg. Men for Leo og syden-pappa Ola gjør dette susen. De liker utfordringer i vannet. 

 Det er alltid viktig med sol-beskyttelse både i form av solkrem, sunblokk og hatter, men her er det ekstra viktig med hatter som sitter på hodet da det er sterk vind samt gode solbriller. Sanden blåser og det kan være svært så ubehagelig.

Avslutt gjerne dagen her med en tur i ørkenen eller til å shoppe i high end lekre butikker, eller ved å spise på en av områdets fine restauranter. 

 

Kveldene på Las Canteras stranda er også et høydepunkt – Strandfotball er en høydare for både store og små.

 

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna


Dette var tipsene fra Sydenbarna, god tur på stranden!!! 

 

  

Sydenbarna har fått Instagram konto!!

Da har Sydenbarna fått Instagram konto!! 

I dette innlegget får du vite hvordan du kan få se den mer visuelle delen av Sydenbarna

 

Nå har vi kommet på Instagram og du kan følge oss der. Vi kommer naturlig nok til å satse mer visuelt på Instagram. Sydenbarna er veldig glade i quotes og feelgood bilder, så vi håper å se deg der!

Søk på «sydenbarna» eller «sydenbarna blogg».

 

Følg oss gjerne videre om du vil se hvordan det går med barna som har mammaer og pappaer som velger syden for dem – vi kaller oss Sydenbarna.

På Den Norske Skolen på Gran Canaria får «tid» et nytt begrep!

 

På Den Norske Skolen på Gran Canaria får «tid» et nytt begrep!

I dette innlegget får du innsikt i hvordan Den Norske Skolen på Gran Canaria fungerer i praksis.

Leo har gått på COLEGIO NORUEGO i halvannen uke nå, og ordene jeg hører når han kommer hjem er «kjempe bra», «fint” og «fantastisk», og det gjør meg som mamma veldig glad! Foreløpig har vi ikke rukket så mange turer ned til stranden rett etter skolen, men det har sammenheng med at jeg har hatt en del praktiske gjøremål mht etableringen her. 

Roen har inntatt guttungen på en annen måte, og han forstår at han er veldig heldig som får bo på et så fantastisk sted som det Gran Canaria er. Ikke minst forstår han hvor heldig han er som får gå på COLEGIO NORUEGO. Som Syden-mamma syns jeg at jeg er kjempe heldig selv. Alle dagene er fylt med sol og varme, og det påvirker folk. Folk du aldri har sett før sier «hei» og «hallo», bussjåføren går helt ut av bussen for å hjelpe deg inn med vognen, når du ber noen om direksjoner eller hjelp er det aldri blankt «nei». Det er alltid; «Beklager det har vi ikke, men hva om du prøver de eller de». Og det gjør meg så glad at folk er slik. Det høres litt ut som vi bor i Kardemommeby, en skal selvsagt ta sine forhåndsregler og sikkerheten er høy rundt oss. Men sola gjøre oss så blide «lissom»!

«Vi skal ta oss god tid til å lære».

Etter foreldremøtet (for det har vi selvsagt allerede hatt), ble vi  enda bedre kjent med klasseforstanderen og alle lærerne. Og der var budskapet tydelig: «Vi skal ta oss god tid til å lære». Hovedfokuset er først og fremst at alle på skolen skal bli flinke til å lære seg «å lære». De skal bli flinke til å jobbe flittig, grundig og godt. Det kan kanskje virke banalt for oss voksne, men jeg har faktisk tenkt på det selv; Det er så utrolig viktig at barna forstår at de er på skolen nettopp for å møte nye utfordringer, høre historier de ikke har hørt før, og for å stadig prøve ut nye formler enten det gjelder matte eller norsk. Jeg bruker en del tid på å få Leo til og forstå at han er på skolen nettopp for å lære ting han ikke kan, og at han derfor ikke må bli sur når det er noe han ikke får til – for det er jo meningen! Og med skolens fokus på det samme, tror jeg at vi har funnet stedet for Leo. Klasseforstanderen Tor Kjetil har undervist på COLEGIO NORUEGO i mange år, og er opptatt av at barna skal ha ro og trygghet, og at de forstår at han VIL at de skal spørre når det er noe de lurer på. 

Ikke er et ikke-ord

 Jeg smilte godt når klasseforstanderen fortalte at han tidligere syns det var så mange regler og så mye fokus på «ikke», at han nå er glad for at skolen nå heller fokuserer på at: Du skal gjøre mot andre, det du vil at de skal gjøre mot deg. Og du skal si til andre, det du vil at de skal si til deg. Så da har vi havnet litt i Kardemommeby likevel da, og foreløpig er vi veldig fornøyd med det. 

Leonidas har startet i en veldig fin klasse, med mange fine medelever og mange oppegående og hyggelige foreldre. Jeg ser at det å gå på norsk skole i utlandet forplikter en del mer enn hjemme i Norge. Klassene er mindre, som gjør at det er færre foreldre roller som FAU ol skal fordeles på. Det er også en del aktivitet blant foreldrene bla. innen Volleyball – og akkurat det skal vi med tid og stunder prøve ut. Volleyball var nemlig en av mine lidenskaper på videregående.

 Følg oss gjerne videre om du vil se hvordan det går med barna som har mammaer og pappaer som velger syden for dem – vi kaller oss Sydenbarna.

 

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna

 

  

Miniatyr Norge i Spania

Miniatyr Norge

I dette innlegget får du innsikt i hvordan Norge ser ut i Spania.

Hvordan Norge ser ut i Spania er mye mer omfattende enn hva vi klarer å dekke i et blogginnlegg. Men vi skal forsøke å dele en idé om “Miniatyr Norge” i Spania.

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange nordmenn som oppholder seg i Spania, og heller ikke om de er i Spania som fastboende (da ikke alle melder utflytting fra Norge og ikke alle søker «Residencia») eller som «langtidsferierende». «Langtidsferierende» er de som pendler i de ulike sesongene, de lever en moderne livsstil som det forventes å bli stadig flere av pga. måten folk jobber på i dag. Stadig flere jobber i kreative og selvstendige yrker der engasjementavtaler og konsulentavtaler gir større grad av frihet. Mangelen på nøyaktige offentlige tall har sammenheng med at folkemassene flyter kontinuerlig, og mange opptrer som trekkfugler som reiser sydover i vintermånedene og trekker hjem igjen under sommermånedene når klima og lyset i Norge er bedre. 

I 2007 ble det registrert 15630 nordmenn som var bosatt i Spania, og en av hovedårsakene er helse- og omsorgstjenester. De fleste nordmenn oppholder seg i 4 ulike «kontingenter», i kommunene Alfaz Del Pi og Rojales (Torrevieja) på Costa Blanca, og i Fuengirola på Costa Del Sol, og i Arguineguin på Gran Canaria. Norge er representert med norske konsulater, avdelinger av den norske Sjømannskirken og totalt 5 norske skoler. De siste 10 årene har tallene variert noe mellom 400 – 600 elever pr. år på de norske skolene. COLEGIO NORUEGO på Gran Canaria har ca . 250 elever og er representert med alle nivåer fra barnehagen (den er selvstendig men leier lokaler på Den norske skolen) helt opp til videregående.

Norge har siden 2005 kunnet tilby hjelp hos NAV i Spania, og var den første utenlandske staten som fikk etablere et statlig kontor av den typen i Spania. Det er flere norske helse- og rehabiliteringsinstitusjoner som er etablert og drevet av norske stiftelser, frivillige organisasjoner eller norske kommuner. 

Norge er representert med fleksible turnusarbeidere som er ansatte i flyselskap, internettarbeidere, lærere, helsearbeidere og ulike typer private næringsdrivende. 

En kan spørre seg hva som er årsaken til at så mange flytter til Miniatyr Norge enten det er på Gran Canaria eller fastlands-Spania? Jeg tror ikke det råder noen tvil om at et godt klima gir en opplevelse av en økt livskvalitet samtidig som at klimaet og helsepolitikken nok oppleves som mer human for de fleste.

Mange med helseplager har fått bedre liv i det spanske klimaet – et klima som har gunstig effekt på revmatiske lidelser, astma- og allergiplager. I tillegg er det å flytte til «Miniatyr Norge» som å flytte til et lite Norge men i et bedre klima, men jeg ber deg ikke forveksle «Miniatyr Norge» med et inntrykk av at alle nordmenn bor i en getto der alle spiser brunost og vaffel, og snakker norsk. Det er opp til hver enkelt hvor en bor, og hva en velger å fylle livet sitt med her. Noen velger de mer norske områdene, mens andre velger det yber spanske.

Om du er en av de som har valgt å være «langtidsferierende» eller fastboende og ikke har fått deg et N.I.E-nummer, da bør du søke om det snarest (Vi kommer tilbake til N.I.E-nummer i kommende innlegg på Sydenbarna). Det er nemlig formelt sett stort skille mellom de som har registrert seg og ikke når det gjelder sosiale rettigheter. N.I.E gir en rekke fordeler. Vi anbefaler likevel at du sørger for at du har det norske helsetrygdekortet (Vi kommer tilbake til helsekort i kommende innlegg på Sydenbarna) i orden, og har du «Residencia» bør du har det spanske helsekortet som gir rett til medisinsk behandling i Spania og som sikrer rett til akutt behandling når man er på ferie i Norge.

Så langt har Miniatyr Norge vært fantastisk for oss!

 Følg oss gjerne videre om du vil se hvordan det går med barna som har mammaer og pappaer som velger syden for dem – vi kaller oss Sydenbarna.

 

 

 

Sydenbarna besøker Sjømannskirken på Gran Canaria!

Sydenbarna besøker Sjømannskirken på Gran Canaria!

I dette innlegget får du praktisk informasjon om Sjømannskirken og Søndagskolen.

I dag etter en deilig dag på stranden har vi besøkt Sjømannskirken. Som Syden-mamma er jeg fast bestemt på å være med på det som skjer i nærmiljøet enten det er dugnader eller større ting. Fordommer om det norske miljøet i sydligere land har jeg lagt død for lengst. Ofte er bare fordommene en sterk indikasjon på at en mangler informasjon og erfaring.  

Vi ble møtt av en snerten eldre dame som ønsket oss velkommen og ga oss en salmebok. Sammen med salmeboken fikk vi en oversikt over dagens gudstjeneste. På den måten kan kjente og ukjente komme å føle seg både inkludert og velkommen, da alt som skjer står skrevet her.

Det må være over 20 år siden jeg var på gudstjeneste frivillig sist, siden har det vært en del bryllup og dåpsseremonier – så for meg var denne oversikten gull verdt. Sønnen min Leo hadde et spørsmål som ga meg en tankevekker; Hva er egentlig en gudstjeneste?

Tenk at jeg ikke har tatt med meg sønnen min på snart 8 år på gudstjeneste tidligere, jeg som har bakgrunn både fra Tensing, Frelsesarmeen og OKS. Jeg føler meg ikke fortapt av den grunn, snarere tvert i mot. Jeg har levd, opplevd og smakt på livets mange forskjellige historier. Men å ha en «reunion» med kirken på en så utrolig positiv arena som Sjømannskirken i Argunieguin er fantastisk!

Jeg tror ikke vi kommer til å være faste kirkegjengere, men å ha dette som en arena for barna der de får tilskudd av verdier og får dele respekt og gode holdninger med mange av sydenbarn er verdifullt. Maximilian sov seg gjennom hele gudstjenesten så han gikk glipp av den hyggelige unge presten og kirkebandet som hadde pimpet opp kjente og kjære salmer med Charleston rytmer og latinske innslag. Leo ble invitert inn sammen med «Kanarifuglene» som er søndagsskolen og barnearbeidet. Vi ble kjent med en imøtekommende og blid mann ved navn Torstein og hans kone Monika som tok seg god tid til å inkludere oss og «gjøre det litt lett» for oss. Det viste seg at datteren deres går i klassen til Leo. Og sånn er det her, lag på lag med sammentreff!

De siste årene har Sjømannskirken i Arguineguin satset mer på barn og ungdom, og har nå en yngre stab. Nå med ny prest Eivind som både har kona Ingrid og små barn med seg er barnefamiliene tilbake til den populære sjømannskirken. Torstein og Monika har allerede vært her 1 år. Sjømannskirken er et fint samlingspunkt når man bor langt hjemmefra, og det er nok for mange et sosialt treffpunkt – selv om det for andre er et religiøst sentrum. Det fine her er at det ikke er så viktig hva du tror på eller representerer, men at dette er et sted der alle er velkomne og det er lett å bygge nye broer og muligheter her.

Sjømannskirken i Arguineguin har gudstjeneste hver søndag kl.18, men kirken er åpen fra kl.16. De har en egen samling for barna som kalles Kanarifuglene som kjøres parallelt med gudstjenesten.

På onsdager arrangeres LIV og RØRE fra kl.17 der barna fra alle aldre (også de aller minste) møtes for lek og moro. Mange av barna fra COLEGIO NORUEGO kommer også hit, det er fint og møtes utenfor skoletiden også.

Fra 9.september i år starter FAMILIEMIDDAGEN hver onsdag fra kl.16, altså en time før LIV OG RØRE. Her dekkes det opp for opp mot 70 personer på langbord på Sjømannskirkens terrasse som er i direkte tilknytning til både stranden med 180 graders hav-utsikt.

Det er ca 270.000 nordmenn som besøker Gran Canaria ila av vintersesongen (okt-apr), og mange av disse svinger innom Sjømannskirken. Kirken har en stor samlingssal, som denne søndagen rommet ca.40 kirkegjengere og det var mange plasser ledige. De har et eget sted for Kanarifuglene som er for barna, i tillegg har de et stort serverings-område med en fantastisk terrasse med utsikt over havna i Arguineguin.

De har et stort bibliotek, der Leo fikk låne en bok «Natt-gutten» og stranden ligger like under kirken. I høysesongen flyttes gudstjenestene opp til den katolske-kirken da oppmøte er så enormt at flere hundre personer står i kø en halvtime før gudstjenesten. 

 

Viva Sjømannskirken – et sted som dreier seg mer om praksis enn preken!

http://sjomannskirken.no/gran-canaria/aktuelt/2014/09/soendagsskole/

http://sjomannskirken.no

 

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna

Er Gran Canaria et sted der veien til den store fotball-drømmen kan bli kortere?

Er Gran Canaria et sted der veien til den store fotball-drømmen kan bli kortere?

I dette innlegget får du informasjon om fotball og aktiviteter på Gran Canaria

Vi følger årets første kamp i La Liga, som er spanjolenes svar på Tippeligaen – med tanke på alle de latinske fotballstjernene som dominerer den internasjonale fotball-scenen er dette med andre ord VELDIG STORT. 

Kanariøyene har helter som David Josué Jiménez Silva som spiller på Manchester City, og som er Arguineguins storsønn, de har “Pedro” Eliezer Rodríguez Ledesma som spiller for Chelsea, tidligere Barcelona. Og Juan Carlos Valerón Santana som spiller på Las Palmas og har spilt på Atletico Madrid. 

Gran Canaria er et av de stedene der barna løper med fotballen i beina uansett hva de skal. Fotball-treningen på Arguineguin fotballag vet vi foreløpig lite om da Leo ikke har begynt enda, men vi vet at det er laget til David Silva og at det trenes både ofte og veldig hardt. Det er mye løping og barna utfordres av tøffe trenere. Liker du det ikke, kan du fortsette med norsk fotball der vi helst ikke skal telle mål og se på resultatene. For det blir feil fokus, og stimulerer ukultur. Ikke rart vi nordmenn holder en egen liga for hobby-fotballstjerner som ikke duger, men et skap fult av originale fotballdrakter og den rette hår-stylisten har vi! I september avholdes en sports- og aktivitets-messe på COLEGIO NORUEGO – vi kommer tilbake til de ulike aktivitetene på Gran Canaria da.

I Norge skal fotball for barna være koselig – Her lærer de hva som skal til for å vinne.

Om du er interessert i fotball og sommeridrett har Gran Canaria det som regnes som «det perfekte klima», det er 365 soldager i året, det er ikke den brennende varmen her som du ofte finner rundt Middelhavet. Luftfuktigheten oppleves ikke som så intens som i Østen. Formiddagene og kveldene er relativt svale, som er den perfekte tid for trening, jogging, sykling, fjellklatring og annen aktivitet. Hele samfunnet på De Kanariske Øyene er lagt opp til å ivareta helsen ved å stimulere til høyt aktivitetsnivå. Du vil derfor oppleve at alt sportsutstyr, inkludert sko og treningstøy er billig. Det er trenings-apparater ute som er tilgjengelig for alle. Apparatene er å finne i parker og sportslige utearelaer, men også langs promenader. Det finnes strand- og havnepromenader omtrent hvor enn du går langs kysten. 

Sydenbarna fikk selvsagt med seg første kamp i La Liga der Las Palmas møtte Atletico Madrid, og kanarierne stilte med hele åtte spillere som er oppvokst på øya.Med andre ord de har en helt annen strategi enn kjøpe-lag som Real og Atletico.

Vi er veldig fornøyd med resultatet 0-1, der 8 Kanariere spilte på laget mot Don Simone (selv om det ble tap)!!! Vi har en spennende høst i møte og kommer til å få med oss alle de store kampene mens vi drømmer om de helt store fotball-drømmene for Leo og de kommende lagkameratene. Og selvfølgelig drømmer vi om de store fotball-drømmene for laget vårt på Vålerenga – VIF BERRE – med lagkameratene Ibukun, Marius, Even, Said, Mikael, Benjamin med trenerne Johnny, Runar og Anders i spissen.

 Følg oss gjerne videre om du vil se hvordan det går med barna som har mammaer og pappaer som velger syden for dem – vi kaller oss Sydenbarna.


 

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna


Lær spansk sammen med Sydenbarna!

Sydenbarna lærer seg spansk!

 • I dette innlegget får du informasjon om hvordan du kan lære barna dine og deg selv spansk.

Det er enkelt å komme i gang med spansken på COLEGIO NORUEGO og på FIRFISLA barnehage, ganske enkelt fordi at dette er en del av det pedagogiske programmet på skolen og i barnehagen. Det norske samfunnet på Gran Canaria skiller seg ut fra det norske samfunnet på fastlandet ved at alle snakker spansk enten du er på supermarkedet, kafeen eller om du skal gå på skolen. Kanarierne er veldig flinke til å hjelpe frem spansken, de korrigerer og hjelper deg til å snakke spansk på en vennlig og pedagogisk måte. I tillegg er det mange som jobber på kafeer og restauranter som ikke har lært seg engelsk rett og slett. Og det syns vi er helt topp! 

 Det er kun på de tyngste turistområdene som på Playa del Ingles, Puerto Rico og Amadores at du vil oppleve at kelnerne vil snakke svorsk til deg. 

 Vi anbefaler følgende apper for å lære seg spansk, de kan brukes på mac, iPad eller pc, men også på smartphone:

 

For barn:

 1. LinguPinguin: Animererer 7 fremmedspråk og gjør at læring er gøy for barn. Både Leo (7) og Jasmine liker denne (5).
 2. Magico 2: En språk-app som viser bilde-eksempler på ulike spanske ord i kronologisk rekkefølge i alfabetet. Det er en barnestemme som uttaler ordene og appen er litt morsom.  
 3. Lær Fremmedspråk: Et læreprogram som guider deg gjennom forskjellige læremetoder. Alt fra Memorizer (spill), Flashcards, Crosswords, Comprehension, Word- Translation og Dictionary. Leo liker denne godt og det gjør jeg også. Du kan lære russisk, tysk spansk, svensk og flere språk.

 For voksne:

 1. Lær Fremmedspråk: Et læreprogram som guider deg gjennom forskjellige læremetoder. Alt fra Memorizer (spill), Flashcards, Crosswords, Comprehension, Word- Translation og Dictionary. Leo liker denne godt og det gjør jeg også. Du kan lære russisk, tysk spansk, svensk og flere språk.
 2. Star Language (Denne heter også Learn Spanish Deluxe): Et program som er enkelt å klikke seg gjennom, du kan velge om du skal ha på lyd eller ikke. Du kan svare på spørsmål, lære spansk gjennom Hangman, Kryssord, Gramatikk, Memorizer og Trening på tid.
 3. Language Learning Center: Et visuelt læresenter som teller antall økter du har hatt. Vi opplever at denne appen integrerer vokabularet inn i setninger, og gir flere eksempler på ulike setninger. Dette er derfor en av våre favoritter. Du kan i tillegg lære mange språk, du kan også oppgradere til en mer avansert utgave.

ER DU PÅ GRAN CANARIA OG VIL LÆRE SPANSK

En av spansklærerne fra COLEGIO NORUEGO, Juan Carlos, holder spanskkurs fom. 1.september då på Complejo Deportivo David Silva. Spanskkurset i El Tablero starter også i september og er delt inn i ulike nivåer. Kurset er for voksne og har også et kurs for å komme seg opp på nivå 1. Kurset er rett bak kirken i El Tablero.

 Følg oss gjerne videre om du vil se hvordan det går med barna som har mammaer og pappaer som velger syden for dem – vi kaller oss Sydenbarna.

Du kan kontakte oss på [email protected]

Følg oss gjerne på Facebook; https://www.facebook.com/sydenbarna