Vi besøker fødestedet til kaos: Athen

Athen

Vi startet turen vår i Athen. Athen er en by med 3.1 millioner innbyggere, det kan bli opp mot 40-50 varmegrader, de populære områdene Monastiraki, Plaka, og området rundt Akropolis er en turistfelle. Men vi elsker det! 

Å avslutte ferien i Athen etter øyhopping i den fantastiske øygruppen Kykladene passer dårlig for oss som i tillegg besøker slektninger og venner. Vi trenger å avslutte ferien vår med så mye ro som mulig, slik at vi er klare for en ny vinter og en ny dose virkelighet. 

 

Dette liker vi å gjøre i Athen:

 1. Akropolis (Voksen 20 euro, barn 0 euro, tar ca. 3 timer)
 2. Kikke i gatene i Monastiraki
 3. Spise byens beste souvlaki på ATH i Plaka
 4. Rusle langs Thission med gode venner for en dyp og filosofisk samtale
 5. Gjøre unna shoppingen på Attica eller i Ermou (Tidligere var Kolonaki favorittstedet)
 6. Ta bilder av graffiti, besøke kreative kafeer og bli inspirert
 7. Gå ut på kveldene og nyte de svale kveldene med det myldrende bylivet.
 8. Besøke en bokkaffe eller et bakeri tidlig på morgenen.

 

Kom deg rundt med:

 1. Til fots (favoritt)
 2. Metroen (favoritt)
 3. Taxi
 4. Buss
 5. Trikken

 

Lær deg glosene:

 1. Efharisto poly (Tusen takk)
 2. Ne, ne, ne (Ja, ja, ja)
 3. Oxi (Nei!)
 4. Ti kanete? (Hvordan går det?)
 5. Poso ine? (Hvor mye koster det?)
 6. Milate anglika? (Snakker du engelsk?)
 7. Milate elinika? (Snakker du gresk?)
 8. Ligo (Litt)
 9. Bravo (Bra!)
 10. Kalimera! (God morgen!)
 11. Kalispera! (God kveld!)

 

Spis:

 1. Fersk brød, som du kan dyppe i verdens mest berømte olivenolje og fløyelsmyk balsamico fra Kuzina.
 2. Ren, smakfull og helt nydelig souvlaki eller gyros fra ATH.
 3. Spis på en gresk sjømat taverna og bestill som en greker med iskald øl i frosne glass.
 4. Det er rikelig med gode spisesteder i Athen enten du velger billig eller dyrt.
 5. Eller følg Tripadvisor

 

Drikk gresk vin:

De fleste av oss som har smakt gresk vin ( i hvertfall tror vi at vi har det) vet at husets vin kan smake som en dårlig brandy, og at man kan få vondt i maven. Veldig vondt i maven. Hellas er ganske langt nede på listen over land som eksporterer vin. Men vet du hvorfor? Fordi grekere er noen ordentlig livsnytere og tar de beste dråpene selv. I Athen er det lett å komme over restauranter som kan tilby virkelig god vin, men ellers omkring i landet kan det lønne seg å spørre om du kan få smake på den vinen som er forbeholdt venner av familien eller tjenestemenn (det siste trenger du kanskje ikke nevne, men offentlige tjenestemenn får ofte de flaskene fra vingårdene som er uten etikett … og dette er ofte de aller aller beste dråpene.)

Ha alltid:

 1. Med deg vann
 2. På deg gode sko/sandaler
 3. På deg solbriller

 

Taxi! Buss, metro eller trikk?

Den enkleste måten å komme seg rundt på er Metroen, den går overalt enten du skal til Akropolis, Piraeus (Her får du båter til alle de vakre øyene) eller Venizelos (Herfra kan du fly til verdens ende om du vil). Velger du likevel å ta taxi, fordi det normalt er det enkleste i verden (noe som er helt feil her) kan du risikere at taxisjåføren stopper for flere passasjerer som ikke nødvendigvis skal til samme sted som deg, eller kanskje han finner ut at han ikke har lyst til å kjøre helt dit du skal og vil. Om du tror det lønner seg å dele taxi har du helt rett – men det lønner seg for taxisjåføren, altså ikke deg. De bruker taksameter – så ha veksel klart, og husk å ikke smelle igjen døren. For da kan du lett få ødelagt kvelden din med et smakebit av gresk kjefting…  Bussen er også et nyttig fremkomstmiddel, men det er varmere, tettere med folk og du kan være helt sikker på at det blir interessant. Om du tar det vi på norsk kaller trikken, kan det være at du kommer frem i morgen. Litt avhengig av hvilken rute du tar, tar dette fryktelig lang tid. 

I Athen kan alt gå an. Derfor er det viktig at du tar litt styringen selv og at du ikke er alt for forsiktig. Da tror jeg ikke du kommer noen vei egentlig. Det krever litt å praje en taxi, men om du er pen og har bare vakre ben og sørger for at alle dine medpassasjerer står litt skjult kan du være sikker på å få deg en taxi ganske fort. Sørg for å ha en god aksent på stedet du skal til, slik at taxisjåføren umiddelbart skjønner hvor du skal. Ha veksel klart, om du kommer med en stor seddel kan du havne i trøbbel. Om du gjør det, vær bestemt. Det lønner seg å kunne noen nødvendige gloser. Vit hva ting koster, da blir du ikke lurt.

 

Om du ser forbi storby maset er følelsen av Athen vidunderlig, ikke minst et mekka for historie og kunstelskere!

Det er varmt, mange mennesker, og mye som skjer av underholdning i gatebildet. Ta derfor ekstra godt vare på barna, vesker og verdier. Det beste rådet for opplevelsen av Athen er å ta seg god tid, vær tilstede, ta deg tid til å ta del i et pulserende spennende byliv med mange gode dialoger ved å stoppe opp, lytt, lukt, sitt ned og nyt.

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg