Øyhopping i Kykladene: Santorini

Categories Reise

Øyhopping i Kykladene: Santorini

I forrige runde delte jeg en intro til Santorini. 

Det absolutt viktigste å huske når det gjelder øyhopping med familie er at planleggingen er viktig fordi man som regel trenger suiter, familierom eller to hotellrom litt avhengig av hvor stor familien er. 

Santorini er en øy som kan betraktes som en slags fast lane inn i kykladene. Norwegian flyr direkte hit, og du lander da på en øy som er omringet av kremen av de kykladiske øyer. Å kjøpe fergebilletter er lett på et lokalt reisebyrå på Santorini, evt. på nett. Om du ikke kjenner Kykladene vil jeg anbefale at du lager en aldri så liten tapas av øyer slik at du får smake på litt forskjellig. På den måten spiller det ingen rolle om du syns en øy er litt kjedelig eller litt for livlig. Om du kjenner Kykladene er det bare å frotse. Spesielt fordi jeg kjenner øygruppen godt elsker jeg å surfe gjennom et hav av øyer som står mitt hjerte nært. I år velger jeg å avslutte på Santorini, selvom dette innlegget er fra våre aller første dager i Hellas i fjor. 

På Santorini er det relativt kostbart, avstandene er store siden øya er veldig avlang, du vil derfor lett erfare at hotellene som krever mye reising fra og til er de billigste. Med barn er ikke alltid sol, varme og reising i bil/buss ideelt, men om du benytter deg av sea bands, litt velvilje, en flaske vann og litt belønning går det sannsynligvis greit. Jeg pleier å si at Santorini i høysesongen er litt som å reise til London. Du kan betale veldig dyrt for et hotellrom uten at det er spesielt høy standard. Bruk derfor Google Maps flittig for å beregne avstander, og sjekk på forhånd hvor hotellet ligger forhold til buss om du trenger det. Taxi er alltid et alternativ, men Santorini er en av de øyene der taxiene er relativt kostbare. 

Vi velger Santorini fordi det er en vakker øy med en utsikt som gjør at du føler at du får kontakt med stjernene. Øya har mange lekre restauranter, butikker, og mange smykke forretninger. Det aller beste av Santorini får du nok oppleve tidlig i juni eller i september, og når du opplever denne vakre øya med det myldrende livet er det verdt å ofre en tanke på at denne øya en gang var en del av vulkanen som er i midten av kalderaen og fortsatt kan besøkes. Santorini er knapt bebodd på vinterhalvåret, og det er ganske utrolig å tenke på når man ser hvor mange som legger ferien til denne øya. Santorini er veldig romantisk, og er en øy for deg som vil møte andre mennesker, nyte god mat, oppleve et nøkkelknippe med aktiviteter og bading på et av øyas mange entirnity-pools. Nattelivet er ganske bra for de som er ute etter det, baren Tropical er pretty amazing der den henger på kanten av stupet.

Vi velger ikke hoteller på øverste hylle når vi reiser hit. I fjor valgte vi et sjarmerende hotell med sentral beliggenhet og havutsikt fra terrassen vår, mens vi i år har valgt et hotell med flere fasiliteter og en sjarmerende og familievennlig atmosfære, men beliggenheten er ikke helt på toppnivå. Men prisreduksjonen vi har “fått” ved å velge området Perissa, gir oss et aldri så lite taxi-budsjett, så da er det greit likevel. Når du velger hotell på Santorini, bør du velge et sted med svømmebasseng. Dersom du er ute etter sandstrender og azur grønt vann, er ikke Santorini det mest ideelle stedet for bading. Men mange finner de svarte og røde strendene eksotiske og vannet er uten tvil forfriskende! 

 

TING DU MÅ GJØRE PÅ SANTORINI

NO 1 BESØKE OIA

Oia er en utrolig vakker landsby på tuppen av øya, der du finner vakker hule-arkitektur, vakre kirker, vakker utsikt fra et hvert punkt, det er lekre butikker her, vakre dører, kroker og kriker som det bare er opp til deg å oppdage. Det er veldig varmt her på dagtid, så bor du på et hotell på denne siden av øya er det viktig at hotellet har svømmebasseng. Prøv å unngå og begi deg ut på en oppdagelses reise her uten å ha på deg en solhatt, solbriller, litt snacks i vesken og en flaske vann. Man kan bli svimmel av varmen og alle trappene man går opp og ned. Men å besøke Oia på dagtid er likevel utrolig vakkert, og lyset så klart at du kan få de vakreste bildene. De mest kjente prospektkortene fra Hellas kommer fra denne delen av Santorini. På kveldstid er det romantisk å få med seg både solnedgangen og en bedre middag. Vi tar ofte middagen på et sted, og desserten et annet sted for å oppleve mest mulig kos. Dersom du reiser uten barn er det mer enn nok av steder å ta seg en drink eller nyte et glass med bobler. 

NO 2 SE MAMMA MIA PÅ KLIPPEN AV SANTORINI

Gå på utendørs-kino på Volcano Cinema å se Mamma Mia.

Det er ikke sikkert Mamma Mia går på kino når du besøker Santorini, men Volcano Cinema har mange gode filmer på menyen, og mye goodvibes med deilig øl, mat og vin. Det er mange stemningsfulle bord under trærne på klippen av kalderaen som stuper 305 meter ned i havet. Stedet er populært, derfor anbefaler vi at du reserverer bord/kinobilletter på forhånd. 

http://www.volkanontherockscafe.com/ 

NO 3 GODMORGEN-TUR TIL FORHISTORISKE THIRA

Bruke morgentimene på å gå opp til Ancient Thira. Dette gjorde vi i fjor og skal vi gjøre i år igjen. Det er så deilig å røre på seg og få de ordentlig gode samtalene med barna på veien. Det er mange flotte utsiktspunkt på veien opp, men vent til du kommer på toppen. Der møtes du av 180 graders havutsikt og flere andre ivrige sjeler på skattejakt. 

Ancient Thira, er forhistoriske Santorini som ligger i Mesa Vouno, 396 moh. Du kan gå opp fra Kamari eller Perissa Beach. Du betaler en symbolsk sum på 4 euro på toppen, husk at de stenger kl.15 så det er lurt å gå ut litt tidlig. Mandager holder de stengt. Ruinene av byen stammer fra den hellenistiske og romerske epoken. Utsikten er fantastisk, og det er en lett og god opplevelse å få med seg når man besøker øya. Jasmine gikk denne turen med meg i fjor, og gleder seg til å gå denne turen i år igjen.

https://www.santorini.com/archaeology/ancient_thira.htm

https://www.santorini-view.com/museums/ancient-thera/

NO 4 SEIL INN I SOLNEDGANGEN

Leie en catamaran og seile inn i solnedgangen.

Dette hadde vi ikke budsjett til sist vi besøkte øya, men dette er en opplevelse vel verdt prisen. Reiser du med barn, er det viktig å sørge for at det ikke er en festbåt du har reservert plass på. Her er det mulig å booke både private eller selskapsbåter. Vi foretrekker en privat catamaran med servering.

Husk å smøre rikelig med solkrem – også bak ørene. – Bruk sea bands eller sjøsyke tabletter om nødvendig – Og nyyyyt – du er på ferie!!

https://www.getyourguide.no

NO 5 NYT EN DEILIG MIDDAG PÅ KLIPPEN AV VAKRE SANTORINI

Nyte en bedre middag med på kanten av Kalderaen med den majestetisk vakre utsikten. Her er det flere steder du kan ta utgangspunkt i, for oss som velger å være på Santorini 4-5 netter, velger vi gjerne en middag på Oia, en i Fira og en på en av restaurantene i restaurantgaten  langs stranden i Kamari. Kamari var i gamle dager et litt kjedelig turiststed for meg, men er nå et svært så tiltalende sted når det gjelder alt du trenger egentlig. 

NO 6 TA EN BÅTTUR UT TIL VULKANEN OG BAD I DE VARMEKILDENE

Dette har vi ikke gjort før, da dette er en turistattraksjon med stor-T og ettersom vi ikke er utpreget opptatt av turistattraksjoner og sightseeing har ikke dette vært aktuelt. Men i år har jeg tenkt til å ta med meg Leo og Jasmine på en slik tur. Det er relativt bratt stigning, og varmt å gå opp til vulkanen som gjør at dette ikke er en tur egnet for de aller minste eller eldste. Godt skotøy, solhatt, rikelig med vann og sunblokk er noe av det som står høyt på huskelisten til en slik tur. 

Du kan bestille en 3 timers tur, 6 timers tur eller en 9 timers tur og prisene er helt innafor. 20 euro for den rimeligste turen og 42 euro for den lange turen. I linken under vil du finne flere alternativer. På tross av at man får mer tid på en av de lengre turene til å besøke Thirasia og man generelt får mer tid til å nyte og oppleve vil vi sannsynligvis velge en av de kortere turene. Vi gjør dette for å se vulkanen og prøve å bade i varme kilder. Temperaturen er ikke mer enn 35 grader i vannet, men det er helt fint for oss.

https://www.greeka.com/cyclades/santorini/island/santorini-tours.htm

NO 7 BESØK EN AV VINGÅRDENE PÅ SANTORINI

Dette er ikke en aktivitet som er skreddersydd for Sydenbarna, men flere av omvisningene på vingårdene på Santorini tilbyr både god mat og vin – og det er rikelig med vann, så jeg ser ingen grunn til at ikke også de kan være med å nyte utsikt, natur og historiske severdigheter. Noen av vingård-opplevelsene på Santorini rangerer høyt hos Tripadvisor!

https://www.winetoursantorini.com/

 

 

 

 

GENERELT

Ved planlegging av ferieturer med barn er det viktig å huske at en del aktiviteter er mer spennende for barna enn de voksne og motsatt, derfor er det viktig at man innimellom velger noe som gir barna en opplevelse utover bading, is og all-inclusive slik at de kan utvide horisonten sin. Dette vinner både barna og de voksne på på sikt!

Det er også viktig at barna lærer seg å delta på aktiviteter som ikke bare innebærer at de skal få det de hele tiden vil og skal ha. Ta barna med inn i dine interesser og ditt liv med noen tilpasninger slik at ingen barn blir utsatt for ugreie opplevelser. Alkohol og barn er noe jeg generelt mener at ikke hører sammen. Det er stor forskjell på 1 og 3 glass i hvordan barna opplever oss voksne. Skillet mellom disse glassene kan skade et barn resten av livet. 

Mange klager på folkemengder på Santorini, men jeg tror det bare gjelder å gjøre ting litt i motsatt rekkefølge enn alle andre. Eller innimellom bare akseptere at ved enkelte tidspunkter er det litt tett med folk. Noen ganger er også det en stor og flott opplevelse! Å dra til Oia eller Fira en halvtime før solnedgang medfører gjerne stress og den ubehagelige opplevelsen mange snakker om. Vær tidlig ute slik at du kan nyte og være tilstede!


 

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *